Hledat
Svět Isotra
30. listopadu 2021

Jaké barvy a stínění se hodí do jednotlivých místností?

Redakce
3
2667 přečtení
Jaké barvy a stínění se hodí do jednotlivých místností?
Barvy v našem okolí nás ovlivňují více, než si myslíme – špatně vymalovaná ložnice nám může zhoršit spánek, správné barvy v jídelně zase podpoří chuť k jídlu. Jaké barvy se hodí do které místnosti a jak je využít na stínicí technice?

 

Klidné, nebo naopak jasnější barvy do ložnice?

Barvy, které použijete v ložnici, by měly být spíše klidnější. Červená nebo fialová vám příliš příjemný spánek nepřinesou. U konkrétního odstínu ale záleží, jestli se spíše potýkáte s nespavostí a potřebujete co nejvíce zklidnit, nebo naopak usínáte dobře, ale ráno se nedokážete probrat. V prvním případě zůstaňte u světle modré, světle šedé nebo zelené. Při ranním vstávání vás povzbudí žlutá, meruňková nebo světle růžová.

Nejste jasně vyhraněný typ, nebo to máte s usínáním a probouzením úplně jinak než váš partner? Sáhněte po neutrálních barvách vhodných do ložnice – bílé, krémové nebo béžové.

Soukromí v ložnici, například při oblékání, vám pomohou zachovat plisse žaluzie. Nezapomeňte je doplnit zatemňovacím venkovním stíněním, například předokenními roletami.

S odstíny žluté a červené vám bude chutnat

V ložnici vám zelená nebo modrá výmalba pomůže relaxovat, do kuchyně a jídelny se ale naopak vůbec nehodí – jídlo by z odrazu od stěn chytilo nazelenalý nádech a většina potravin by tak vypadala jako zkažená a nejedlá. Provozovny rychlého občerstvení dobře vědí, že pro podporu chuti k jídlu je ideální sytě žlutá, červená nebo oranžová. Ničemu neuškodí ani odstíny hnědé.

V kuchyni myslete i na velikost místnosti – čím menší, tím světlejší by měla být výmalba.

Vnitřní stínění v kuchyni se musí hlavně snadno čistit a nebýt náchylné k usazování mastnoty. Tato kritéria splňují vertikální žaluzie s lamelami z omyvatelných látek, případně rolety den a noc.

Modrá, nebo růžová? A skutečně se tyhle barvy hodí do dětského pokojíčku?

Ve zkratce: hodí. Modrá zklidňuje, stejně jako růžová a světle zelená. Můžete tedy podlehnout dívčí touze po růžovém pokojíčku i podpořit klučičí zálibu ve střízlivé světlemodré. Pokud máte v jednom pokoji děti obojího pohlaví, nechcete podporovat genderové stereotypy nebo třeba zrovna vaše holčička růžovou nesnáší, zvolte právě světle zelenou, případně krémovou.

Pozor na žlutou. Výzkumy ukazují, že citlivější děti může častěji přivést k vzteku či k pláči.

K vnitřnímu stínění dětského pokoje se hodí látkové rolety, které můžete díky široké nabídce látek krásně sladit s výmalbou i ostatním zařízením.

Chladné barvy podpoří soustředění v pracovně

Volbu barev do pracovny by měla ovlivnit nejen velikost místnosti, ale také vaše pracovní zaměření. Kreativitu povzbuzuje žlutá a oranžová, naopak pro analytiky se hodí modrá, která pomáhá soustředění a zvyšuje produktivitu, a psychicky náročným profesím svědčí zelená. V pracovně neuděláte chybu ani s bílou nebo světle šedou, alespoň jedna stěna by pak ale měla fádnost takové výmalby barevně „rozbít“.

Chybějící barvu můžete pracovně dodat kromě stínění i na japonských stěnách, kterými oddělíte pracovní kout od zbytku místnosti.

Zajímá vás problematika barev v interiéru? Více se dočtete zde. V zimě vám doplní energii co nejzářivější odstíny.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2667 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2667 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.