Hledat
Dům a zahrada
26. června 2019

Markýzy bez nosného profilu, nebo s ním? Jak si správně vybrat

Redakce
4
3315 přečtení
Markýzy bez nosného profilu, nebo s ním? Jak si správně vybrat

Markýzy dokážou zpříjemnit posezení na terase, balkonu nebo předzahrádce; neobejde se bez nich také řada restaurací se zahrádkami na chodníku. Při jejich výběru je kromě designu látky nejdůležitějším faktorem konstrukce.

Stažená markýza může být chráněna kazetou (u kazetových markýz včetně ramen, u polokazetových pouze hřídel s narolovanou látkou) nebo umístěna volně (u otevřených markýz). Otevřené markýzy je vhodné jako ochranu proti vlivům počasí nebo např. znečištění ptáky umístit pod převis (případně balkon souseda nad vámi) nebo zastínit stříškou. Druhy otevřených markýz jsou pak dva: bez nosného profilu a s nosným profilem.

Markýzy bez nosného profilu

Tyto markýzy mají nejjednodušší konstrukci a používají se spíše v menších rozměrech. Jejich výhodou je nízká hmotnost a vzdušnost. Hodí se především pro zastínění menších balkonů a teras, zvládnou ale i zakrytí zahrádek restaurací. V nabídce ISOTRA tento typ reprezentuje markýza JASMINA. Její konstrukci tvoří dvě boční konzoly, mezi kterými je uchycen válec z pozinkované oceli pro navíjení látky. Na těchto konzolách jsou připevněna ramena zakončená výpadovým profilem s okapničkou pro odtok dešťové vody.

231

Markýzy s nosným profilem

Nosný profil umožňuje zastínit i větší terasy a verandy díky využití zkřížených ramen. Ta jsou připevněna právě na nosný profil, který dodává markýze robustnost a lepší stabilitu proti větru. ISOTRA má takovou markýzu v nabídce jako typ STELA. Konstrukci tvoří konzoly s nosným ocelovým profilem, kloubová ramena, válec pro navíjení látky, výpadový profil a ovládací mechanismus. Výpadový profil je opatřen okapničkou, která zabraňuje tvorbě vodní kapsy na rozvinuté markýze a slouží k odtoku dešťové vody. STELA nabízí variantu křížových ramen, kterou lze docílit většího výsuvu markýzy, než je její samotná šíře.

230

Jak vybrat markýzu

Oba konstrukční typy markýz je možné doplnit ochrannou mřížkou z pozinkovaného plechu. Vzorník látek je také pro oba typy stejný – můžete vybírat ze vzorníku markýzových látek DICKSON a SATTLER, které zvládnou nejen odstínit sluneční paprsky, ale vydrží i mírný déšť, jsou odolné proti plesnivění a udržují si vysokou barevnou stálost. Na přání lze zajistit i potisk markýzy. Ovládání můžete zvolit buď manuální pomocí kliky, nebo elektrické v několika verzích: motorem, motorem s nouzovou havarijní klikou, na dálkové ovládání nebo s využitím automatického čidla větru a slunce. Výběr markýzy tedy závisí především na tom, zda chcete konstrukci vzdušnější, nebo naopak robustnější. Markýzu s nosným profilem zvolte také tehdy, pokud potřebujete větší výsuv, než je její šíře.

232

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3315 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
3315 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.