Hledat
Dům a zahrada
5. února 2020

Jak zastínit dětský pokoj: žaluzie, nebo rolety?

Redakce
5
5052 přečtení
Jak zastínit dětský pokoj: žaluzie, nebo rolety?

Výběr stínění do dětského pokoje na první pohled nevypadá jako nic složitého, brzy si ale uvědomíme, že by mělo splňovat několik důležitých požadavků: důkladné zatemnění, odolnost proti možnému nešetrnému zacházení nebo jednoduchost ovládání malými obyvateli pokojíčku. Jaká stínicí technika splní všechny nároky?

Látkové rolety: pestré barvy a snadná údržba

Mezi výhody látkových rolet patří snadná údržba – usazuje se na nich méně prachu než v klasických závěsech nebo na horizontálních žaluziích. Druhou charakteristikou, která z nich dělá vhodné kandidáty pro zastínění dětského pokoje, je široký výběr látek v pestrých barvách nebo s veselým potiskem. Kvalitu zatemnění lze zvýšit použitím speciálních zatemňujících látek, případně volbou rolety s postranními vodicími lištami, které brání průniku světla na krajích. Především v prvních letech života dítěte přijde vhod i tiché stahování pomocí řetízku. Slabým místem interiérových rolet je pak právě ovládací řetízek, který nemusí vydržet dětské zkoumání.

Bezpečnost dětí dle ČSN EN 13120.

591

Pro alergické děti, které potřebují co nejméně prašné prostředí, jsou k dispozici speciální látky s obsahem skelného vlákna.

Venkovní rolety: mimo dosah všetečných prstíků

Předokenní rolety poskytnou opravdu dokonalé zatemnění a jejich instalace z vnější strany okna výrazně snižuje možnost poškození zkoumavými dětskými nájezdy. Jejich výhodou je i vysoká úroveň hluková izolace, takže spáče nebude rušit hluk z ulice. V případě ovládání pomocí nástěnného vypínače děti dokážou venkovní rolety stahovat a vytahovat už od poměrně útlého věku. Je ale nutné se ale smířit s určitým hlukem z navíjecího mechanismu.

Pokud si nevyberete z interiérových ani předokenních rolet, existuje ještě „něco mezi“: screenové rolety do interiéru, které jsou dostupné buď s ovládáním motorem, nebo standardní klikou s okem.

593

Žaluzie a plisse raději pro odrostlejší děti

Výhodou klasických horizontálních žaluzií je jejich polohovatelnost, jinak se ale do dětského pokoje zrovna nehodí – jsou poměrně náchylné na poškození a ani na spaní nezatemní příliš kvalitně. U žaluzií plisse odpadá možnost poškození lamel, hrozí ale stále riziko zpřetrhání vodicích lanek. Celistvá plocha látky může navíc malé umělce svádět k vlastní výzdobě a obrázky vyvedené prostřednictvím nevypratelných fixů nebo temperových barev už z plisse látek bezezbytku odstranit nepůjdou. Pokud ale o tento druh stínění projeví zájem například větší školák, není už důvod váhat – plisse žaluzie poskytují příjemně rozptýlené světlo, které umožní pohodlné psaní úkolů a zároveň poskytne dospívajícím dětem dostatek soukromí.

Bezpečnost dětí dle ČSN EN 13120.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
5052 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
5052 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.