Hledat
Sezónní témata
7. prosince 2020

Čím v zimě doplnit energii? Obklopte se zářivými barvami

Redakce
3
2503 přečtení
Čím v zimě doplnit energii? Obklopte se zářivými barvami

Doléhá na vás zimní únava? Chcete, aby se vám lépe vstávalo a měli jste po celý den více síly a chuti do života? Zkuste dobít baterky pomocí teplých a jasných barev.

Žlutá, oranžová a červená dodávají optimismus a chuť do života

V zimě trávíme doma velkou část dne. Pokud navíc pracujeme z domova, je důležité, aby nám naše okolí energii dodávalo, a ne ubíralo. O vlastnostech barev jsme ve stručnosti psali v tomto článku – s příchodem zimy věnujme svou pozornost hlavně teplým barvám: žluté, oranžové nebo červené.

768

Žlutá barva zahání únavu a také nechuť do práce, v domácí kanceláři by proto měla být jednou z barev první volby. Pro duševní hygienu a klid na práci je ideální mít vlastní pracovní koutek oddělený například japonskými stěnami – ideálně ve žluté barvě.

Oranžová barva dodává optimismus a chuť k životu. Spojuje dobré vlastnosti červené i žluté – zvyšuje chuť k jídlu, rozveseluje a povzbuzuje. V případě, že nemáme problémy s usínáním, nemusíme se bát doplnit ložnici oranžovými roletami, bude se nám lépe vstávat. Pokud jsme citlivější a oranžová by nám narušovala spánek, využijeme ji v jídelně, pracovně nebo obývacím pokoji.

772

Červená barva stimuluje a povzbuzuje, dokáže dokonce zvýšit subjektivní pocitovou teplotu v místnosti. Vyvolává chuť k jídlu, nebojme se proto jejího využití v kuchyni nebo jídelně, například na plisse žaluziích. Podporuje ale také pracovní elán, proto se hodí i pro dekoraci pracovny, především pokud naše práce vyžaduje velké množství samostatnosti, proaktivity a akčního přístupu.

Nezapomeňte na pohyb! I když se nám v zimě často nechce chodit ven a hýbat se, cvičení nám pomůže udržet si energii a dobrou náladu.

Energii nám ubírá i stres

V prosinci je těžké nepodlehnout stresu z blížících se svátků i nejrůznějších záležitostí, které potřebují dotáhnout před koncem roku. Loni jsme psali o tom, jak snížit předvánoční nervozitu a udělat z Vánoc svátky radosti místo zdroje stresu a utrpení. Místo přímé stimulace živými a teplými barvami můžeme také zkusit vyzdobit náš domov v duchu hygge – tím, že se budeme doma cítit příjemně, také ušetříme velké množství energie, především té psychické.

770

Co kromě barev a pohybu pomáhá doplňovat v zimě energii?

  • dostatečný pitný režim
  • vitamíny a minerály, především z ovoce a zeleniny - vyhýbat se ale nemusíte ani doplňkům stravy s jejich obsahem
  • dostatečně spát
  • co nejvíce se vystavovat dennímu světlu
  • pěstovat koníčky (sport, vaření, vyrábění, studium)
  • zahřívací potraviny: polévky, omáčky, kaše, pálivé jídlo nebo luštěniny
  • horké nápoje: čaj, horká čokoláda nebo punč

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2503 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2503 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.