Hledat
Dům a zahrada
17. února 2020

Okna v kuchyni: jak je nejlépe zastínit a zabránit přístupu hmyzu?

Redakce
3
3948 přečtení
Okna v kuchyni: jak je nejlépe zastínit a zabránit přístupu hmyzu?

Kuchyňské okno je nesmírně užitečná věc – čerstvý vzduch během pár minut a navíc třeba i výhled do zeleně při mytí nádobí. Přináší ale jednu starost: jak co nejlépe odclonit sluneční světlo, aby stínění netrpělo vzdušnou mastnotou a stříkáním vody, případně částeček jídla? A jak zabránit tomu, aby se při větrání do kuchyně stahoval hmyz?

Venkovní stínění: ukryté za oknem

Venkovní stínění samozřejmě netrpí ani mastným vzduchem, ani stříkáním oleje při smažení a vody při mytí nádobí. Do kuchyně se o něco více hodí venkovní žaluzie, protože v kuchyni potřebujeme spíše plynulejší regulaci denního světla, jakou nabízejí žaluzie, než celkové zatemnění, které umožňují rolety. V nabídce ISOTRA si můžete vybrat z několika různých tvarů a rozměrů lamel – jednoduchá Cetta ve tvaru písmene C působí odlehčeně a ladně, lamely tvaru Z typu Zetta zase nabízejí důkladnější zatemnění a hlukovou izolaci.

598

Pokud se rozhodnete pro rolety, elegantním řešením obou problémů zároveň je venkovní roleta s integrovanou sítí proti hmyzu  – v nabídce ISOTRA je to roleta Vivera. Pokud zastínění kuchyně řešíte už v průběhu přípravy projektu rodinného domu, můžete zvolit zaomítací provedení namontované do překladu Porotherm.

597

Foto: Hannah Crd

Pokojové rostliny vhodné do kuchyně

  • pelargonie zvládne i vysoké teploty
  • zelenec je nenáročný a čistí vzduch
  • filodendron má snadno omyvatelné listy
  • okrasné chilli papričky dotvoří atmosféru
  • bazalka, máta, petrželka, pažitka a jiné bylinky se budou hodit přímo do vaření

Vnitřní stínění: pozor na údržbu

Horizontální žaluzie s hliníkovými lamelami neutrpí stříkající vodou nebo potravinami, může být ale obtížné je čistit od mastnoty. Látkové stínění, jako vertikální žaluzie nebo rolety, nebudou tolik trpět usazováním mastnoty a při uvážlivé volbě materiálu nebude těžké je udržovat. Snadno omyvatelné jsou například nehořlavé tkaniny Trevira CS nebo plastový materiál s obsahem skelného vlákna Glass fibre-PVC.

Mastnotu na kuchyňských žaluziích opatrně otřete houbičkou namočenou v jarové vodě.

Sítě proti hmyzu

Nemusíte se bát nutnosti vrtat do rámu – moderní sítě proti hmyzu můžete mít i bez vrtání. Současné materiály navíc nevyžadují téměř žádnou údržbu a jejich rám si můžete barevně přizpůsobit oknům, fasádě nebo interiéru. O sítích do oken jsme psali zde.

599
Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3948 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
3948 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.