Hledat
Dům a zahrada
23. ledna 2020

Více klidu na práci? Rozdělte větší místnost a mějte koutek pouze pro sebe

Redakce
3
5759 přečtení
Více klidu na práci? Rozdělte větší místnost a mějte koutek pouze pro sebe
Žádný byt není nafukovací – a i když se snažíte při zařizování brát ohled na potřeby celé rodiny, často se stane, že v průběhu času přijde potřeba vlastního pracovního koutku.

Třeba váš zaměstnavatel začne nabízet možnost práce z domova, nebo si zkoušíte po večerech přivydělávat, případně přivítáte klidný prostor například na šití. Jak si doma zařídit oddělený pracovní kout bez nutnosti stavebních zásahů?

Jednoduché přepažení místnosti: využijte japonské stěny

Na pracovní stůl s židlí se najde místo téměř všude, bez vizuálního oddělení nás ale bude rušit každé šustnutí ve zbytku místnosti. Pro přepažení místnosti a vznik téměř plnohodnotné pracovny jsou ideální japonské stěny, kterým se také někdy říká japonské žaluzie nebo japonské rolety. Dají se totiž uchytit ke stropu a panely pak snadno ovládat buď pomocí tyče nebo šňůrky, případně odtažením panelů přímo za látku. Pro ještě jednodušší manipulaci je k dispozici i možnost elektrického ovládání dálkovým ovladačem. O dalších výhodách japonských stěn jsme psali také na blogu.

586

Při vybavování pracovního koutu rozhodně nezapomeňte na kvalitní kancelářskou židli, i kdyby vám připadalo, že přitáhnout si jednu židli z jídelny bohatě stačí. Vaše záda vám poděkují!

Pracovní koutek v ložnici, nebo v obývacím pokoji?

Která místnost je na přepažení a vytvoření pracovního koutku nejvhodnější? Obecně platí, že bychom se měli s pracovními aktivitami pokud možno vyhýbat ložnici a vybudovat si pracovní kout raději v části obýváku, případně úplně mimo obytnou část bytu. Zkuste se zamyslet, jestli vám nepřebývá prostor v široké chodbě, předsíni, zádveří nebo třeba v prostoru pod schodištěm?

585

Foto: Kari Shea

Kam se pracovní kout hodí a kam ne

  • koupelna: vzhledem k velké vlhkosti rozhodně ne
  • kuchyň: jen pokud jde o velkou místnost, aby do přepaženého koutu nepronikala vlhkost a výpary z vaření. Nadměrnou vlhkost můžete případně regulovat pomocí pohlcovače vlhkosti
  • ložnice: raději ne; pokud to ale jinak nejde a víte, že budete pracovat i po večerech, využijte na přepažení látky co nejméně propouštějící světlo a vybavte pracovní koutek dostačujícím samostatným osvětlením, abyste partnera rušili co nejméně
  • obývací pokoj: ano, jen musíte vzít v úvahu hluk z televize a dalšího provozu, když jsou ostatní členové rodiny doma
  • předsíň, chodba, ostatní podobné prostory: ano, pokud poskytnou dostatek prostoru

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
5759 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
5759 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.