Hledat
Dům a zahrada
30. září 2021

Pergola na západ, ložnice na sever? Nejlepší orientace místností

Redakce
2
3783 přečtení
Pergola na západ, ložnice na sever? Nejlepší orientace místností
Stavíte nebo rekonstruujete rodinný dům a váháte, kam nejlépe umístit jednotlivé místnosti? Jaká orientace je nejvýhodnější ohledně množství světla, teploty nebo nutnosti stínění?

Severní strana: dostatek světla a chlad

Každý chápe, že ze severu sluníčko nesvítí. Orientace místnosti na sever ale nemusí být nevýhodná: okna na sever obvykle poskytují dostatek nepřímého světla, a to bez hrozby oslnění. Na severní straně domu se hodí mít pracovnu, případně ložnici, pokud vám není příjemné nechat se ráno budit denním světlem. V ložnici je navíc zdravé spíše chladnější prostředí – i v tom je severní stěna výhodná, protože se stěny nevyhřejí opírajícím se sluncem. Při severní stěně je také vhodné místo pro technickou místnost nebo jiné menší místnosti, v kterých netrávíte příliš času a nevadí vám chladnější prostředí.

Jižní strana: světlo pro celou rodinu

Místnost orientovaná na jih bude mít dostatek slunečního světla, paradoxně především v zimě – přes léto bude slunce výš, a proto do jižního pokoje nebude většinou svítit přímo. Tato orientace je vhodná pro obývací pokoj, obytnou kuchyň, hernu nebo jinou místnost, kde trávíme čas po celý den. Nepřekvapí, že v jižních místnostech se daří pokojovým rostlinám.

Východní strana: sluneční budíček

Rádi se probouzíte s přispěním slunečních paprsků? Využijte pro ložnici místnost orientovanou na východ. V takovém případě stačí vnitřní stínění, které světlo neblokuje, jen příjemně rozptyluje – třeba vertikální žaluzie nebo plisse. Východní orientace je vhodná i pro samostatnou kuchyň.

Západní strana: teplé a prosluněné večery

U západní stěny domu je ideální postavit pergolu – budete moci pozorovat západy slunce a užijete si největší porci večerního sluníčka. Západní orientace nevadí ani obývacímu pokoji, případně dětským pokojům, pokud jsou dostatečně zastíněné pro letní usínání za světla. K tomu jsou ideální například předokenní rolety.

Jinak v létě, jinak v zimě

Je dobré počítat i s tím, že oslunění je závislé na roční době – v zimě bude i do jižně orientovaných místností dopadat menší množství slunečních paprsků za den, největší rozdíly mezi létem a zimou ale budou u místností s okny na východ. Pokud zvažujete pořízení stínění, na podzim je zrovna správný čas!

 

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3783 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
3783 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.