Hledat
Sezónní témata
27. února 2020

Pěstování pokojových rostlin: jak začít?

Redakce
2
9599 přečtení
Pěstování pokojových rostlin: jak začít?

Rádi byste si oživili byt pokojovými rostlinami, ale v dětství vám uschnul i kaktus? Zkuste to s námi: poradíme, jaké rostliny jsou nejlepší pro začátečníky a jak se o ně starat.

Zajděte si do zahradnictví

Pro začátečníky se mohou specializovaná zahradnictví jevit jako nepřehledná džungle, v jaké se nikdy nemohou vyznat. Když ale přijdete do zahradnického obchodu vyzbrojeni alespoň předběžnou představou, personál vám pomůže jednak vybrat konkrétní druh nebo odrůdu, jednak doporučí vhodný substrát a květináč. Pořídíte tak všechno na jednom místě a bez starostí.

Vybranou rostlinu si pečlivě zkontrolujte, jestli má zdravé a neporušené listy, nežloutne, není napadena škůdci nebo neprojevuje jiné známky nemoci.

Kaktusy a sukulenty

Kaktus je synonymem pro málo náročnou pokojovku, která nepotřebuje příliš zálivky a péče. I mezi kaktusy jsou ale rozdíly – pro začátečníky se hodí echinokaktus, mamilárie nebo opuncie. Další druhy nenáročných kaktusů a návod na jejich přesazování najdete v našem článku. Stačí jim dostatek světla a zalévat jen občas – ideální je jednou týdně pořádně provlhčit substrát a slít z misky pod květináčem přebytečnou vodu. Přes zimu (říjen až březen) byste měli každý kaktus zazimovat v místnosti s teplotou kolem 10 °C a zálivku úplně vynechat.

Krásné a přitom jednoduché na pěstování jsou i některé sukulenty, například tlustice. Podobně jako kaktusům jí stačí zálivka zhruba 1× měsíčně. Tlustice nemá ráda stín, v létě jí můžete klidně dopřát slunečné stanoviště na balkoně nebo zahradě.

Fíkusy a ostatní zelené rostliny

Fíkusy (rod Ficus) jsou téměř synonymem pro pokojovky. Existuje mnoho druhů, nejznámějším fíkusem s velkými listy je Ficus elastica, drobnolistým zase Ficus benjamina. Vyžadují velké množství rozptýleného světla a vlhkou půdu – neměla by být ani přemokřená, ani vyschnout.

605

Foto: Masa Zeks (Fíkus)

Oblíbenou „palmou“ je dracéna neboli dračinec – odpustí stinnější umístění i nedostatek zálivky, zato přemokřená půda ji může zahubit. Potřebuje ale vlhčí vzduch, ideálně kolem 85 %, proto je vhodné ji rosit.

Nenápadný pracant zelenec vypadá jako trs zelenobílé trávy, na světlém místě bez přímého slunce bude ale prospívat a navíc účinně čistit vzduch od formaldehydu nebo xylenu. Na začátku léta kvete trsy drobných bílých kvítků, zálivka mu vyhovuje spíš hojnější jednou za 10–14 dnů.

606

Foto: Mike Marquez (Monstera)

Kvetoucí pokojovky

Mezi nejoblíbenější pokojové květiny patří africká fialka – prospívá jí pokojová teplota a nepříliš hojná zálivka. Fialka je citlivá na přemokření, nesnáší vodu na listech a květech, jistota je tedy zalévání do misky pod květináčem (tzv. podmokem). Na jaře a v létě fialky hnojíme 2× měsíčně.

Čínský ibišek by naopak nikdy neměl úplně vyschnout, potřebuje bohatou zálivku a umístění na slunci. V létě ho můžeme dát na zahradu nebo na balkon, ne ale na přímé slunce, které by ho mohlo spálit. Rostlinu přemisťujeme raději na noc nebo při oblačném počasí, aby se lépe aklimatizovala.

Stálicí našich domácností je voskovka s „voskovými“, silně vonícími květy. Prospívá na slunném místě s mírnou zálivkou, hezky vypadá vyvázaná k žebříčku nebo drátěnému oblouku. Převislé druhy jsou vhodným kandidátem pro závěsné květináče.

607

Foto: Nathan Dumlao (Tlustice)

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
9599 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
9599 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.