Hledat
Sezónní témata
12. listopadu 2019

Ideální tepelné podmínky v interiéru pomohou udržet screenové rolety

Redakce
3
6174 přečtení
 Ideální tepelné podmínky v interiéru pomohou udržet screenové rolety

Jak ušetřit za topení nebo za provoz klimatizace? Tyhle otázky řeší snad každý z nás, a není divu: nutnost zvýšit teplotu na termostatu o jeden stupeň nás může stát na vytápění i několik tisíc korun za topnou sezónu! Přitom existuje pomocník, který sníží tepelné ztráty v zimě, zabraňuje přehřívání bytu v létě a ještě dobře vypadá: screenové rolety.

Jakou máte doma teplotu?

Jaká je ideální pokojová teplota pro práci a jaká pro odpočinek? Normovaná, tzv. výpočtová teplota v obývaných místnostech je vyhláškou č. 194/2007 Sb. stanovena na 20 °C. Tím se ale v praxi nemusíme řídit – každá místnost a účel, pro který ji obvykle využíváme, vyžaduje trochu jiné nastavení termostatu. Kde bychom měli mít nejvíce vytopeno a v jakých místnostech je vhodné chladnější prostředí?

543

Zdravá teplota v domě: na jakou teplotu vytápět

Nejtepleji by mělo být v koupelně, abychom se nenachladili při rychlém přechodu z teplé sprchy do chladnějšího prostředí. Nejméně je naopak potřeba topit na chodbách a také v ložnici – pro dobrý spánek je vhodné nastavit termostat mezi 16 a 19 °C. Kuchyně se zase přirozeně vyhřeje teplem z pečení a vaření, její stálá teplota tak rovněž může být nižší.

Na kolik stupňů vytápět jednotlivé místnosti?

  • Koupelna: 22–24 °C
  • Obývací a dětský pokoj: 20–22 °C
  • Ložnice, kuchyně a chodba: 17–19 °C
  • Neobývané místnosti: 15–17 °C

Ideální teplota na spaní pro novorozence, kojence a starší děti

V jakých teplotách by měly spát děti a miminka? Především u malých dětí máme tendenci panikařit, když nahmátneme studené ručičky nebo nožičky. Ani dětem bychom ale neměli na spaní přetápět přehřívání je pro miminka horší než mírné otužování. Optimální teplota pro noční spánek je 18–20 °C (přes den lze děti ukládat i v teplejším prostředí), může se ale stát, že i 18 °C bude na vaše dítě příliš: zkuste ztlumit termostat až na 16 °C, bude se mu lépe dýchat a spát. Pokud se odkopává, oblečte mu teplejší overal nebo pyžamo, případně přidejte i spací ponožky.

Tipy, jak ušetřit za vytápění

  • větrejte rychle a intenzivně, tj. naplno otevřete okna na pět, maximálně deset minut, aby se vyměnil vzduch, ale nestačily prochladnout stěny
  • zkontrolujte si, jestli vám dobře těsní okna a dveře, jak jsme psali v minulém článku
  • až 5 % výdajů za vytápění ušetří silný koberec, který izoluje chlad od podlahy a zároveň zvyšuje pocitovou teplotu (díky teplému materiálu pod nohama je vám tepleji, i když teplota vzduchu zůstává nižší)
  • zkuste na zeď za topnými tělesy nalepit reflexní fólii, která bude odrážet teplo zpátky do místnosti
  • pravidelně odvzdušňujte radiátory
  • při odchodu z domu topení úplně nevypínejte (na opětovné vyhřátí se pak spotřebuje příliš energie), ale ztlumte ho na 16–18 °C

Úspora energie se screenovými roletami

Screenové rolety neslouží jen ke stínění slunečních paprsků během léta – brání proudění chladného vzduchu k oknům, omezují vyzařování tepla ven a také odrážejí uniklé teplo zpět do okna. Izolační vlastnosti okenního dvojskla zlepší screenová roleta na úroveň trojskla. O screenových roletách ISOTRA jsme psali zde. Kromě výborných izolačních vlastností v zimě i v létě patří mezi jejich výhody i moderní a elegantní vzhled, částečná světelná propustnost a omezení tepelné ztráty. Screenové látky umožňují výhled z oken ven a přitom chrání soukromí, protože omezují pohled do oken z ulice. Rolety jsou odolné proti povětrnostním vlivům a poskytnou vám jak celoroční tepelný komfort, tak i úsporu za vytápění – hodí se i jako doplněk pasivních domů.

545

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
6174 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
6174 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.