Hledat
Sezónní témata
27. května 2022

Jarní úklid: mytí oken, výměna lůžkovin a čištění žaluzií

Redakce
4
2216 přečtení
Jarní úklid: mytí oken, výměna lůžkovin a čištění žaluzií
Jaro je v plném proudu. Jestli jste se ještě nedostali k jarnímu úklidu, je nejvyšší čas: celý byt a dům chce pořádně vysmýčit. Čím začít, na co nezapomenout a jak postupovat při důkladném jarním úklidu?

Velký jarní úklid: postup a strategie

Přinesli jsme vám návod na důkladný předvánoční úklid. U jarního úklidu to bude podobné.

Postupujeme od stropu k podlaze. Ometeme pavučiny, utřeme prach na horních skříňkách a zárubních dveří, vyčistíme svítidla. Vypereme záclony a závěsy, případně vyčistíme stínicí techniku, pokud to potřebuje. Horizontální žaluzie bývá potřeba čistit lamelu po lamele, naopak rolety nebo plisse žaluzie se odprašují používáním a čištění nebývá nutné.

Jak čistit venkovní žaluzie se dočtete v tomto článku.

Zkontrolujeme výmalbu, vyčistíme vypínače, omyjeme dveře a kliky. Můžeme otočit matrace a vyměnit peřiny za tenčí letní. Na závěr vyluxujeme a vytřeme, raději postaru na kolenou s hadrem, abychom se dostali opravdu do všech rohů a spár.

Mytí oken

Nezapomeneme umýt okna – i pokud jsme to už letos dělali. Aktuálně probíhá pylová sezóna jehličnanů a snad všechna okna v republice jsou plná žlutých teček. Pokud bude nadále teplo, může trvat kvetení smrků až do června. Jestli sprchne, hurá na mytí oken. V našem článku si můžete přečíst podrobný návod, jak na to, ve zkratce: myjeme při venkovní teplotě 10–20 °C, ideálně, když je pod mrakem. Začneme s rámy, potom namočíme skla a setřeme stěrkou nebo vysavačem na okna. Doleštíme čistou mikroutěrkou.

Koupelna a kuchyně

Tyto místnosti budou vyžadovat trochu víc práce: v koupelně se podíváme, co vše potřebuje zbavit vodního kamene, rzi nebo plísně, a použijeme speciální přípravky.

V kuchyni vyčistěte troubu a další spotřebiče, udělejte pořádek ve spíži a v ledničce a pokud možno vyndejte obsah všech poliček a zásuvek, vymyjte je a protřiďte nepoužívané pomůcky.

Jarní úklid zahrady

Po svatojánském růstu, tedy koncem června nebo začátkem července, stříháme neopadavé keře v živých plotech. Platí pravidlo, že vršek plotu by měl být užší než základna, střih tedy vedeme mírně našikmo.

Koncem květu nebo po odkvětu ostříhejte peckoviny, rány se jim budou lépe hojit a nebude hrozit klejotok. Trávník můžete provzdušnit vertikutátorem nebo alespoň hráběmi.

Zahradní odpad můžete naštěpkovat a buď zkompostovat, spálit v krbu nebo použít místo mulčovací kůry na záhony.

Nezapomněli jste po zimě zkontrolovat pergolu? Bioklimatické pergoly vyžadují jen minimální údržbu, přesto je třeba se podívat, jestli například nenapadaly listy a větvičky do odtokových kanálků.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2216 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2216 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.