Hledat
Sezónní témata
18. listopadu 2019

Jak zazimovat pergolu

Redakce
4
4092 přečtení
Jak zazimovat pergolu

Co všechno potřebuje pergola před zimou? Nezapomeňte schovat zahradní nábytek, ošetřit podlahu a přestěhovat rostliny, které venku nepřezimují. Přehled všeho, co je zapotřebí!

Příprava pergoly na zimu

Už jsme se postarali o balkon a užitkovou zahradu, svoji pozornost bychom před zimou ale měli věnovat také pergole. Dobrá zpráva na úvod: hliníková pergola je prakticky bezúdržbová, takže například majitelé pergol ISOTRA  mohou samotné konstrukci pergoly věnovat bez obav pouze základní péči.

Údržba hliníkové pergoly před zimou

  • ošetřete gumové těsnění lamel speciálním přípravkem, který je přímo k tomu určen
  • odstraňte (a v průběhu zimy průběžně odstraňujte) hrubé nečistoty, jako například větve napadané na zastřešenou plochu
  • vyčistěte odtokové kanálky od listí, aby se neucpávaly (opět je potřeba přes zimu občas zkontrolovat)
  • pokud je potřeba, konstrukci pergoly omeťte nebo umyjte šetrným čisticím prostředkem – nepoužívejte agresivní přípravky (organická ředidla, rozpouštědla, čisticí pasty, písky a silné alkalické čisticí prostředky)
  • nastavte lamely na 90 °, aby nepřimrzly nebo je neponičil sníh
  • případné boční stěny, rolety, posuvnou střechu nebo jiné látkové prvky úplně vytáhněte

A kromě samotné konstrukce? Určitě skliďte nebo zakryjte zahradní nábytek. U rostlin postupujte stejně jako na zahradě nebo na balkoně – ty, které by venkovní mrazy nepřečkaly, přeneste do kryté, ale nevytápěné místnosti, kde s omezenou zálivkou přečkají chladné roční období. Dohlédněte na to, aby pod pergolou nezůstaly žádné spotřebiče připojené do zásuvky, a uložte všechny kovové či plechové nádoby a doplňky, aby přes zimu nezrezly. Naopak ponechat v pergole můžete lopatu na sníh, aby byla v zimě po ruce. S podlahou pergoly zacházíme podle jejího materiálu: kámen, beton nebo dlaždice jen opláchneme proudem vody z hadice, podlahu z dřevoplastu očistíme zametením ve směru prken a omytím mýdlovou vodou. Dřevěná podlaha vyžaduje impregnaci speciálním olejem.

547

Plachty na pergoly – jak připravit dřevěnou pergolu na zimu?

Dřevo je materiál, který podléhá povětrnostním podmínkám, proto i dřevěné pergoly je potřeba před zimou buď speciálně ošetřit, nebo zakrýt plachtou. Jedním ze způsobů ochrany dřevěné konstrukce je tlaková impregnace, ta však mění barvu dřeva (zelená patina s bílou krupicí na povrchu) a známky jejího použití lze překrýt pouze tmavými odstíny nátěrů. Alternativně lze pergolu natřít tenkovrstvou lazurou či lakem, to je ale možné u většiny přípravků pouze při teplotách cca do 8–10 °C.

Plachty na dřevěné pergoly částečně chrání jejich konstrukci před vlivy počasí a o něco prodlužují sezónu, kdy lze pergolu využívat. Nevypadají však obvykle příliš esteticky. Pokud vaše dřevěná pergola dosluhuje nebo se teprve rozhodujete, jakou si na jaře pořídíte, zvažte hliníkovou konstrukci – o pergolách ARTOSI  nebo LUKA jsme psali také na našem blogu.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
4092 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
4092 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.