Hledat
Sezónní témata
13. prosince 2019

Na co nezapomenout při vánočním úklidu?

Redakce
5
3092 přečtení
Na co nezapomenout při vánočním úklidu?

Na svátky chceme mít všichni domácnost jako ze škatulky. Jak vše stihnout a přitom se nestrhat? Praktické rady a tipy na efektivní předvánoční úklid.

Plán na předvánoční úklid

Vše se dá zvládnout, když si práci pečlivě rozvrhneme. Do úklidu vnitřků skříní už se pouštět nebudeme, pokud zoufale nepřetékají věcmi. Klíčové jsou povrchy – dveře a dvířka skříněk, kuchyňská linka, sanita a podobně.

Ve všech obytných místnostech bude potřeba

  • umýt svítidla
  • omést pavučiny ze stropu a rohů
  • utřít prach na nábytku (i horní straně skříní) a spotřebičích
  • vyčistit rolety, žaluzie nebo jinou stínicí techniku
  • vyprat záclony a závěsy
  • umýt okna a dveře (včetně rámů, zárubní a klik)
  • očistit radiátory nebo jiná topná tělesa
  • utřít vypínače a elektrické zásuvky od prachu, případně otisků prstů
  • vyčistit nebo přemalovat případné skvrny na zdech
  • setřít prach na podlahových lištách
  • vyluxovat a vytřít podlahu

V koupelně a kuchyni bude situace specifická. Pokud máte více místností nebo specificky členěný byt, plán si přizpůsobte podle sebe. Praktičtější je postupovat po místnostech, ale například svěšení a praní záclon a závěsů nebo umytí oken je jednodušší odbýt si v celém bytě během jednoho dne.

561

Postupujte od stropu k podlaze a od méně používaných místností k těm frekventovaným.

10 dní před Vánoci: dveře, okna, chodby a schodiště

Interiérové dveře myjeme podle toho, z jakého jsou materiálu. Určitě nepoužívejte abrazivní čističe (písek), drátěnky nebo velké množství vody. Obvykle stačí navlhčený hadřík a malé množství čisticího prostředku – na dřevěné dveře použijte mýdlový čistič na dřevěné podlahy, na fólii nebo laminát je vhodný saponát. Skleněné výplně myjeme horkou vodou s pomocí hadříku z mikrovlákna, v případě velkého znečištění do vody přidáme přípravek na mytí oken.

Okna myjte jedině tehdy, pokud je alespoň pět stupňů nad nulou – podrobný návod jsme přinesli tady. Závěsy a záclony sundejte, vyperte, podle potřeby přežehlete a ideálně vlhké znovu pověste – díky vlhkosti se vyvěsí a srovnají. Péče o vnitřní rolety a plisse žaluzie je jednoduchá, jen je zbavíte prachu a zkontrolujete, jestli se někde neobjevily skvrny. Vnitřní žaluzie budete muset omýt vlhkým hadrem nebo speciálním kartáčem lamelu po lamele.

Otřít nebo umýt zárubně dveří seshora, horní hrany dveří a rámů oken, kliky, podlahové lišty na chodbách, zábradlí na schodišti.

Týden před Vánoci: koupelna, WC a ložnice

Povrchy v koupelně se hodí umýt dvakrát: nejprve odmašťovačem, který je zbaví zbytků krémů a jiných mastných kosmetických přípravků, a poté přípravkem proti vodnímu kameni. Zrcadlo nejlépe vyleštíte hadříkem z mikrovlákna s pomocí teplé vody a několika kapek octa. Na toaletní mísu použijte specializovaný WC čistič a nechte několik minut působit, pak důkladně vydrhněte s pomocí štětky. Před Vánoci byste měli také odšroubovat sedátko a důkladně umýt okolí šroubů.

Postele čistě povlečte nejpozději tři dny před Vánoci, abyste se během svátků nemuseli jejich převlékáním zabývat. Samozřejmostí je sklizení všech povrchů – pracovního stolu, nočních stolků a jiných odkládacích ploch. Skliďte ideálně vše kromě vánočních dekorací a opravdových nezbytností.

Vyčistit filtr pračky, setřít vrchní hranu obkladaček, pokud není koupelna obložená až ke stropu, umýt žebra otopného žebříku, vyluxovat pod postelemi, utřít prach na skříních.

Dva až tři dny před Vánoci: dětský pokoj, obývák a kuchyň

Dětský pokoj nemá význam uklízet příliš brzy, pokud nemáte opravdu pořádkumilovné děti zvyklé udržovat pořádek. Na úklidu hraček by se měly podílet – srovnejte je přehledně do zásuvek a kartonových krabic, nepoužívané a rozbité můžete vyřadit, ať je více místa na očekávané dárky.

Vyluxujte a případně i vyčistěte gauč, umyjte plochu konferenčního stolku. Kuchyň nám zabere asi nejvíce práce: alespoň v rychlosti bychom měli umýt poličky v lednici a udělat v ní pořádek, vyčistit troubu (třeba i s pomocí pyrolýzy), mikrovlnnou troubu, varnou konvici, kávovar, kuchyňský robot a další spotřebiče, vydrhnout kuchyňskou linku, dřez, varnou desku (resp. sporák) i čela skříněk, srovnat zásoby ve spíži a připravit sváteční nádobí.

Utřít prach z horní hrany televize, mít umyté sváteční nádobí, zkontrolovat a případně vyměnit filtr do lednice, vyčistit filtry myčky a digestoře, odvápnit varnou konvici, umýt jídelní stůl a židle, prostřít sváteční ubrus, vyčistit gauč a vyprat dekorační polštáře a deky.

Poslední den před Vánoci: předsíň a finální úpravy

Utřete prach z povrchů, vyluxujte a vytřete jako obvykle. Dříve by to nemělo smysl, podlahy by se stačily zašlapat a zaprášit. V předsíni budete vítat návštěvy, zaměřte se proto na ni, abyste udělali dobrý dojem: skliďte nadbytečné oblečení z věšáků, umyjte povrchy šatních skříní a zrcadel.

559

Hadříkem z mikrovlákna přeleštit od šmouh zrcadla a ostatní viditelné povrchy.

Pokud jste postupovali podle našeho harmonogramu, máte den před Vánoci domácnost krásně naklizenou – a Ježíšek může přijít!

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3092 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
3092 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.