Hledat
Sezónní témata
8. dubna 2021

Odemykáme zahradu: první jarní práce na zahrádce

Redakce
2501 přečtení
Odemykáme zahradu: první jarní práce na zahrádce

Poslední dny sice ještě přináší občasnou sněhovou nadílku, ale to by nás nemělo odradit – i přes noční mrazíky se příroda probouzí a zahrádka taky. S čím na jaře začít?

Úklid po zimě

Zahrádku shrabeme, ze záhonů sklidíme listí, kterým byly přes zimu přikryté, zkypříme půdu motyčkou a přidáme nový substrát nebo čerstvou půdu z kompostu. Pokud jsme pěstovali ozimou zeleninu, sejmeme ze záhonů netkanou textilii. Odstraníme případný plevel, vyčistíme skalku a ostříháme okrasné traviny. Je vhodná doba na plánování, na které záhony co zasadit. Pokud jsme si předpěstovali za oknem salát, lze ho sázet do pařeniště či fóliovníku; ve druhé polovině března můžeme při vhodném počasí vysévat i na venkovní záhony mrkev, petržel, ředkvičky, špenát či raný salát. Předpěstovat si doma ještě můžeme rajčata, okurky nebo papriky. 

V dubnu je vhodné období pro jarní domácí výsadbu česneku – pěstovat ho v malém množství zvládneme dokonce i doma za oknem!

Ovocné stromy

817

Ještě stihneme jarní sázení stromů – stromky s holými kořeny můžeme sázet do března, ty s kořenovým balem dokonce až do května. Vhodný den je takový, kdy nemrzne, ale půda není ani příliš rozblácená. O podzimním sázení stromů jsme psali zde a při jarním můžeme postupovat stejně. Keře i stromy po zasazení seřízneme. Snažíme se stromy zasadit co nejdříve po přivezení ze zahradnictví, aby byly mimo zem co nejkratší dobu. Výhodou jarního sázení je, že dřeviny stačí do zimy důkladně zakořenit. Brzy na jaře je také vhodná doba nově zasazené i stávající stromy přihnojit. K sázení nejen zeleniny se nám budou hodit květináče, růstová hnojiva a další potřeby pro výsadbu. Pokud se i vy chcete pustit do zahradničení, podívejte se na všechny potřeby pro výsadbu, které k tomu budete potřebovat.

Duben, ještě tam budem?

V dubnu kromě nutných prací pravděpodobně ještě moc času na zahrádce ani venku pod pergolou trávit nebudeme. Nejspíš si budeme ještě muset přitopit nebo se zahřát jinak.

Dubnové pranostiky

Březen, za kamna vlezem. Duben, ještě tam budem.
Duben hojný vodou, říjen pivem.
Duben chladný a deštivý, úroda nás navštíví.
Dubnové sněhy pole mrví.
Mokrý duben a pak květen chladný, k sýpkám i senu přístup řádný.
Sníh dubnový jako mrva pohnojí.
V dubnu čas a panský kvas.
Zahučí-li v dubnu hrom, nebojí se mrazu strom.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2501 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2501 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.