Hledat
Sezónní témata
27. září 2019

Nejefektivnější mytí oken. Jak mýt okna?

Redakce
6
7546 přečtení
Nejefektivnější mytí oken. Jak mýt okna?

Jak na perfektní umytí oken? Začal podzim a s ním přichází i ideální doba pro mytí, případně i další údržbu oken před zimou. Máme pro vás shrnutí nejlepších tipů, jak předejít šmouhám a mít před zimou zářivě čistá skla i rámy.

Plánování a příprava na mytí oken

Dobré načasování je polovina úspěchu: vyberte si na mytí oken den, kdy není příliš horko, ale zároveň teploty ještě neklesají k nule. Nejen kvůli vlastnímu pohodlí, ale především proto, aby nezamrzala voda na okenních tabulích. Nemělo by samozřejmě pršet, ale ani příliš foukat nebo svítit sluníčko – obojí způsobuje příliš rychlé usychání vody a tedy šmouhy. 

Ideální podmínky pro mytí oken jsou obloha pod mrakem a teplota kolem 20 °C, určitě ale ne méně než  5 °C.

Pokud máte na oknech nainstalované horizontální žaluzie, vyčistěte je ještě před mytím oken, abyste si je pak znovu neušpinili. Plisse žaluzie můžete nejdřív shrnout zhruba do poloviny okenních tabulí, umýt vrchní část okna, pak žaluzie vyhrnout úplně nahoru a domýt zbytek.

513

Plisse

Začínáme s rámy

Stěrku, vysavač na okna a podobné pomocníky ze začátku potřebovat nebudeme – nejprve sklidíme všechny překážející věci z parapetů a pustíme se do mytí rámů. Ideální na okna i rámy je alkoholový čistič, který nastříkáme na houbičku nebo složený hadřík z mikrovlákna. Rámy s ním umyjeme odshora dolů. Další postup, tedy mytí skel, se bude lišit podle toho, jestli budeme používat stěrku, vysavač na sklo nebo robota na mytí oken.

Mytí oken se stěrkou

Při ručním postupu vám stejně jako při použití vysavače na okna přijde vhod takzvaný rozmývák. Jedná se o váleček s huňatým návlekem zhruba velikosti a tvaru stěrky – namáčí se do vody s čističem a usnadňuje odstraňování nečistot ze skla. Pokud nemáme rozmývák, jeho úlohu zastane houba na mytí aut nebo jednoduše namočený hadr. Voda, do které přidáváme alkoholový čistič, by měla být vlažná – při překročení 30 °C se snižuje účinnost mycích prostředků. Nepoužívejte místo alkoholu jar nebo jiný přípravek na nádobí! Ponechal by na skle lepkavý film, na který by se přichytávaly nečistoty a drobný hmyz. Sklo pokryté napěněným čisticím prostředkem stahujeme rovnými, pečlivými tahy stěrkou: tu po každém setření otřeme do hadříku a pokládáme gumou nahoru, aby zůstala čistá. Přebytečné kapky a případné šmouhy setřeme a doleštíme čistou mikroutěrkou.

515

Z vnější strany oken stírejte tahy odshora dolů, z vnitřní strany zleva doprava (nebo naopak). Když objevíte šmouhu, budete tak okamžitě vědět, jestli je zvenčí, nebo zevnitř.

Pomocníci na mytí oken

Práce s vysavačem na okna je podobná mytí oken stěrkou, zbavíme se ale starosti o stružky špinavé vody odkapávající ze stěrky. Pokud chceme práci s mytím oken minimalizovat a nechat z co největší části na přístrojích, můžeme si pořídit okenního robota, který se s pomocí motoru přisaje na okno nebo jinou hladkou plochu a celou ji sám umyje na podobném principu, jako robotické vysavače samy vyčistí podlahu. Tyto robotické čističe jsou znatelně dražší než vysavače na okna (ceny začínají zhruba na šesti tisících korun), některé modely nedosáhnou do rohů a silně znečištěná okna je pro ně nejprve potřeba předmýt. Na druhou stranu pracují opravdu samy, na rozdíl od vysavačů, které jen efektivněji stírají špinavou vodu, jejich obsluha je ale stále na člověku.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
7546 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
7546 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.