Hledat
Dům a zahrada
10. března 2020

Jak vybrat stínění do obývacího pokoje?

Redakce
4
2897 přečtení
Jak vybrat stínění do obývacího pokoje?

V obýváku obvykle trávíme hodně času – věnujeme se zde společenským hrám, sledování televize, stolování, ale také práci na počítači nebo třeba čtení. Pokud v obývacím pokoji někdo nepřespává na rozkládací pohovce, nepožadujeme tak důkladné zatemnění, ale stínění musí umět v létě odclonit nepříjemně ostré sluneční paprsky a zachovat přitom dostatek světla pro všechny uvedené činnosti.

V našem seriálu už jsme vám poradili, jak řešit zastínění dětského pokoje a kuchyně, dříve jsme se věnovali také vhodnému stínění do koupelny. Stínění obývacího pokoje nemá obvykle takové nároky na odolnost, zato musí poskytovat ochranu před sluncem, respektovat soukromí obyvatel a zároveň zbytečně neubírat denní světlo.

Plisse žaluzie: rozptýlené světlo a možnost individuálního nastavení

Příjemně měkké světlo v obývacím pokoji poskytují plisse žaluzie, které mají oproti klasickým žaluziím nebo roletám velkou výhodu: můžete vytvořit stínicí pruh v libovolné části okna a polohováním horního a spodního profilu nechat světlo proudit do místnosti okolo něj. Klasickou roletu musíte vytahovat od spodní části okna, plisse je naopak ideální stáhnout nahoře, odkud bývá méně vidět do místnosti. Plisse také pomůže barevně dotvořit interiér díky výběru z bohatého vzorníku látek.

611

Japonské stěny: elegantní zástěna poskytující dostatek světla

Japonské rolety také dokážou (v závislosti na výběru látky) propustit velké množství světla, ale přitom zachovávají soukromí a tvoří opravdu výrazný, zajímavý dekorativní prvek interiéru. Více o japonských stěnách jsme psali zde.

Japonské žaluzie nemusí být jenom efektním stíněním – s jejich pomocí můžete jednoduše vizuálně rozdělit místnost a vyčlenit si tak v obývacím pokoji například pracovní kout.

612

Screenové rolety: ochrana před pohledy zvenčí a úspora energie

Potřebujete důkladnější zastínění, ale stále ještě chcete dobře vidět ven? A hodila by se vám i termoregulační funkce (v zimě úspora tepla, v létě zabránění přehřívání)? Pak jsou pro vás ideální screenové rolety. Pomáhají v domácnosti udržovat komfortní teploty a navíc propůjčují oknům moderní a elegantní vzhled.

Kromě těchto variant můžete sáhnout i po prověřené klasice: horizontálních žaluziích, látkových vertikálních žaluziích anebo roletách. Obývací pokoj nemá téměř žádná omezení, proto vybírejte podle svého vkusu a preferovaných dodatečných vlastností, jako je schopnost termoregulace, variabilita průniku světla nebo snadná údržba.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2897 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2897 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.