Hledat
Dům a zahrada
23. července 2019

Jaká je nejlepší barva žaluzií?

Redakce
5
15881 přečtení
Jaká je nejlepší barva žaluzií?
Využijte žaluzie k barevnému doladění domácnosti! Vnitřní žaluzie neslouží pouze ke stínění, ale můžeme je vzít v úvahu také jako designový prvek.

Nic vám nebrání sladit je s podlahami, nábytkem, textiliemi nebo prostě použít svou oblíbenou barvu – dnešní vzorníky lamel i horních a spodních profilů jsou opravdu pestré.

Nemusíte brát v úvahu jen barvu oken, podlah nebo nábytku: zkuste zvolit barvu žaluzií v odstínu výmalby stěn.

Jakou barvu žaluzií zvolit?

Bílá nejlépe odráží sluneční záření, čímž pomáhá bojovat s přehříváním interiéru. Na čistě bílé je ale vidět každá skvrnka a také usazující se prach. Nejpraktičtější barvou ohledně údržby je stříbrná, na které není zaprášení tolik znát a přitom je dostatečně světlá, aby v létě odrážela nevítané sluneční paprsky.

Máte jinou barvu oken uvnitř a jinou při pohledu zvenčí? Může být složité vybrat odstín lamel tak, aby ladil jak s dekorem dřeva, který bývá na straně fasády, tak s bílou barvou v interiéru. Zkuste některý z těchto:

  • světle žlutá
  • krémová
  • slonová kost
  • stříbrná
  • zlatá
  • kouřová
  • dekor dřeva (odstín ladící ke dřevu použitému v interiéru)

Tmavé, nebo světlé žaluzie?

Světlé žaluzie nejlépe odrážejí světlo, a tak pomáhají proti přehřívání místností v teplých měsících. Někdy je ale naší prioritou co nejlepší zastínění. V takových případech bychom měli přirozenou tendenci zvolit co nejtmavší odstín žaluzií – tmavší barva ale zpravidla nepomůže. Pokud jsou lamely dostatečně silné, jejich barva na míru zastínění nemá vliv.

Nezapomeňte, že vnitřní žaluzie nikdy neposkytnou nepropustné zastínění – vždy bude do místnosti pronikat světlo okolo krajů lamel a skrz otvory vodicích šňůrek. Pokud trváte na opravdové tmě, zvolte zatemňovací rolety

Tmavé odstíny žaluzií mohou působit elegantně, při zatažení ale většinu slunečních paprsků pohlcují a v teplém ročním období se tak místnosti zbytečně zahřívají. Na tmavých lamelách je také vidět každé smítko prachu a je náročnější udržet jejich čistý vzhled. Pokud tedy vysloveně netoužíte sladit žaluzie například s tmavým nábytkem, doporučujeme raději se tmavým barvám vyhnout.

474

Nejvhodnější barvu a typ žaluzií, které perfektně dotvoří právě váš interiér, si vyberte v nabídce horizontálních žaluzií ISOTRA, ideálně přímo z fyzického vzorníku u některého z našich obchodních partnerů, ať máte jistotu, že zvolený odstín je přesně ten pravý.

Nejnovější

Svět Isotra
15. dubna 2024

Dveřní síť proti hmyzu: Typ H2

Redakce
3
15881 přečtení
Dveřní síť proti hmyzu: Typ H2
Zůstaňte ochráněni a v pohodlí s novou dveřní sítí proti hmyzu typu H2, která přichází na trh jako vylepšení populárního modelu H1.
Svět Isotra
26. února 2024

Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu

Redakce
3
15881 přečtení
Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu
21. února jsme si připomněli Mezinárodní den mateřského jazyka. Víte, odkud pocházejí některé termíny, které v oblasti stínění běžně používáme?