Hledat
Sezónní témata
9. března 2020

Březen, za kamna vlezem: jaká kamna nejlépe zahřejí

Redakce
3
2492 přečtení
Březen, za kamna vlezem: jaká kamna nejlépe zahřejí

Teplé dny se sice už blíží, ale topit budeme ještě minimálně měsíc (a spíše dva, podle druhé části pořekadla „duben, ještě tam budem“). V čem si ale doma zatopit, aby to bylo co nejpříjemnější a měli jsme z kamen stejný pocit jako z babiččiny pece s vyhřívaným lůžkem?

Když spaly na peci děti

Za našich prababiček byla obvyklá kachlová kamna s lůžkem – taková, na jakých se válel hloupý Honza nebo spaly děti z říkanky Povídám, povídám pohádku. Kachlový sporák se zápecím si můžete nechat postavit i dnes: jeho výhoda je především v tom, že keramické kachle dlouho uvolňují teplo a hřejí i po vyhasnutí ohně. Pokud potřebujete na chatě nebo chalupě několikrát do roka rychle nárazově zatopit a dlouhé uvolňování tepla vás nezajímá, budou pro vás vhodná krbová kamna s plechovým pláštěm. Výhody obou druhů do jisté míry spojují litinová kamna, která se rychle rozehřejí a zároveň dokážou akumulovat teplo. Někde mezi romantikou kamen na dřevo a praktičností kamen na plyn pak stojí peletová kamna: díky automatickému podavači a velkému zásobníku na pelety je topení prakticky stejně pohodlné jako u plynových kamen, ale zároveň díky spalování pelet ekologické a navíc zachovává možnost pozorovat uklidňující tanec plamenů za sklem dvířek.

610

Elektrická, plynová a další moderní kamna

Do bytů bez ústředního topení, případně do rodinných domů, kde je buď problém s komínem, nebo zkráka nechceme řešit neustálé přikládání, je řešením pořídit kamna na plyn nebo na elektřinu. Plynová kamna nejčastěji využívají propanbutanové lahve, elektrická akumulační kamna zase zvládají akumulovat elektřinu z odběru v cenově zvýhodněných částech dne („noční proud“). Kromě úsporných kamen můžete za teplo ušetřit i tím, že se postaráte, aby vám v bytě nikde netáhlo. Ideální tepelné podmínky vám doma pomohou udržet screenové rolety nebo venkovní žaluzie.

609

Koupit se dají i kombinovaná kamna, která mohou fungovat na plyn i na elektřinu. Při provozu na plyn je můžete umístit kdekoli a nebýt limitováni dosahem elektrické zásuvky, naopak pokud dojde plynová lahev, nezůstanete bez tepla.

Teplo a plameny bez komínu? Zkuste krby na elektřinu nebo alkohol

Nemáte komín, ale přesto se chcete ohřát u kamen a pozorovat uhrančivé mihotání plamínků? Nabízí se prostorově nenáročný závěsný elektrický krb na stěnu, který nabízí realistický efekt ohně a snadné a bezpečné ovládání. Pokud ale trváte na opravdových plamenech, řešením je krb na biolíh (bio-alkohol). Nepotřebujete palivové dřevo, nemáte starost s odvodem kouře a jinými zplodinami. Krby na biolíh mají ale relativně malou výhřevnost a po dohoření je navíc potřeba vyvětrat, jde tedy více o designový prvek než o plnohodnotné vytápění.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2492 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2492 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.