Hledat
Dům a zahrada
19. března 2021

Zahrada jako útočiště při trávení volného času: pergola, bazén i vlastní výpěstky

Redakce
2604 přečtení
Zahrada jako útočiště při trávení volného času: pergola, bazén i vlastní výpěstky

Kdo má vlastní zahradu, je na tom v poslední době nejlépe: přečtěte si, co vám zde přinese největší užitek i potěšení v době, kdy je lepší zůstat doma.

Pergola: odpočinek, zábava i trávení času s rodinou

Promyšleně umístěná pergola tvoří centrum rodinného života na zahradě. Hliníkové pergoly s polohovatelnými lamelami umožňují trávení času na čerstvém vzduchu i v případě, že venku prší – typ ARTOSI lze ukotvit ke stěně i umístit do volného prostoru. Zaklápěcí lamely vás ochrání před deštěm, pálícím sluncem a v zimě i před mírným sněhem. 

210

Výhody pergoly ARTOSI na jednom místě a navíc recept na grilování najdete zde.

Není brzy se na jaro připravit a pergolu si pořídit už během následujících týdnů – až se oteplí, budete moci začít pergolu hned využívat naplno! A k čemu všemu můžete pergolu využívat?

  • posezení s kávou
  • stolování (snídaně, obědy i večeře)
  • grilování a příprava jídla
  • čtení
  • poslech hudby nebo podcastů
  • klábosení s rodinou
  • deskové hry
  • venkovní hry (házení kroužků, pétanque nebo klasický relax)

Pergolu můžete také zkrášlit rostlinami nebo vybavit osvětlením, topným tělesem, případně doplněním pergoly stíněním ve formě screenových rolet či venkovních žaluzií.

Pro děti: bazén, hřiště nebo pískoviště

Vodní prvky patří mezi pět věcí, které by neměly na zahradě chybět. V době, kdy nevíme jistě, jestli bude možné vyrazit na koupaliště, vyhrává nade všemi vodními plochami bazén. Spojuje vyřádění pro děti, svlažení se v horkém létě a při větším rozměru i možnost sportovní aktivity. Další tipy pro příjemnější léto na zahradě najdete zde

808

Samozásobitelství: co největší užitek ze zahrádky

Málokdo z nás má takový pozemek, aby z jeho výpěstků byl schopen kompletně pokrýt potřeby své rodiny. Každá plodina se ale počítá – většinu koření můžeme nahradit vlastní úrodou bylinek a díky uskladněným jablkům a hruškám nebudeme muset kupovat ovoce ani v zimě, nebo alespoň ne tak často.

Dokonce i exotické ovoce lze nahradit výpěstky ze zahrádky – naši předkové například používali místo citrusových plodů, které neznali, k okyselení pokrmů plody kdoulovce.

I plodiny ze zeleninových záhonů lze ve velké míře uskladnit, například cibuloviny, košťáloviny, brambory a kořenovou zeleninu. Pokud jsme vás inspirovali k založení nebo rozšíření zeleninové zahrádky, nezapomeňte vyzkoušet režim střídání plodin!

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2604 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2604 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.