Hledat
Dům a zahrada
17. června 2020

Osvětlení (nejen) do pergoly: jak vybrat nejlepší světlo do zahradního přístřešku a na zahradu?

Redakce
7424 přečtení
Osvětlení (nejen) do pergoly: jak vybrat nejlepší světlo do zahradního přístřešku a na zahradu?

V létě sice slunce zapadá pozdě, i tak by ale byla škoda připravit se o možnost trávit v pergole, zahradním altánu nebo na terase příjemné letní večery. Venkovní osvětlení má svá vlastní pravidla – přečtěte si, jaké musí splňovat bezpečnostní normy a jak svítit i bez přívodu elektrického proudu.

Jak vybrat osvětlení (nejen) do pergoly?

Bioklimatickou pergolu ARTOSI můžete přizpůsobit prakticky všem podmínkám: pálící slunce, déšť i sníh vyřeší naklápěcí lamely (střechu lze rozdělit do více sekcí a lamely v každé z nich naklápět zvlášť), stínění ze stran zajistí dodatečná montáž screenových rolet nebo venkovních žaluzií. Večerní osvětlení poskytne LED pásek, s jehož integrací po stranách výsuvu pergoly se přímo počítá. Četli jste i o ostatních výhodách pergoly ARTOSI?

Pergoly MIRA 2 a MIRA 4  umožňují integraci bodových LED světel. Kromě toho existuje celá škála přenosných svítidel, která postavíte na stůl nebo na zem.

647

Venkovní osvětlení terasy a pergoly

V případě, že máte pergolu ukotvenou do zdi, se vám výběr rozšíří o širokou nabídku nástěnných svítidel. Do oblastí, kterými se často prochází, stojí za zvážení umístění světel s pohybovým senzorem. Ta vám usnadní například časté přinášení a odnášení nádobí. Hezky bude vypadat světelný řetěz, který můžete otočit nebo umístit kamkoli. A pokud si někde potřebujete přisvítit, hodí se LED lampička s klipem nebo už zmiňovaná přenosná lampa.

Všechna svítidla, která používáte venku, by měla mít hodnotu krytí minimálně IP44 – čím vyšší číslo, tím lépe je zařízení kryté. První číslice udává kvalitu krytí proti vniknutí pevných předmětů, druhá odolnost proti stříkající vodě.

Lucerna do pergoly

Mezi nejromantičtější svítidla patří lucerny – jsou k dostání nejen jako závěsné nebo stojací lampy, ale také nástěnné lampičky nebo klasické přenosné. Zdrojem osvětlení z lucerny přitom zdaleka nemusí být jen svíčka: existují LED lucerny, lucerny se solárním nabíjením a dokonce i lampy vybavené náplní odpuzující hmyz. A pokud máte rádi opravdový oheň, pořiďte si retro petrolejku na petrolej nebo lampový olej.

Solární osvětlení pergoly

Nemáte v blízkosti pergoly elektrickou zásuvku? Dvě mouchy jednou ranou zvládnou venkovní solární svítidla. Přes den se nabijí sluneční energií, kterou po setmění použijí ke svícení. Solární LED lampy a svítidla jsou k dispozici v mnoha dekorech i typech: světla mohou být závěsná, k uchycení na okap, zapichovací a dokonce i podvodní do zahradního jezírka nebo bazénu. Existují svítidla ve tvaru kamenů, která se pouze položí na trávník, i solární LED řetězy.

Terasa bez pergoly

Pokud z nějakého důvodu pergolu mít nechcete a dáváte přednost třeba i nezastřešené terase, můžete využít různých řetězových světélek, která jdou rychle sbalit v případě deště. 

Jak odpudit hmyz

Svícení v pergole může přilákat komáry a další obtížný hmyz. Domovní dveře a okna si můžete zabezpečit sítěmi proti hmyzu, o kterých jsme už psali, venku je však potřeba použít elektrické odpuzovače nebo vůně nepříjemné pro hmyz. Komáry odhánějí například repelentní svíčky s citronelou, které jsou k dostání ve většině drogerií.

Svíčku na odpuzování hmyzu si můžete vyrobit i doma – stačí roztopit včelí vosk a zakápnout několika kapkami esenciálního oleje s citrusovou vůní. Pro větší účinek lze přidat hřebíček. Do skleničky umístíte knot a zalijete rozpuštěným voskem.

Hmyz odpuzují také různé aromatické rostliny. Zasaďte si levanduli, aksamitník nebo některé bylinky a nevítaní návštěvníci poletí raději o zahradu dál.

644

Rostliny, které působí jako přírodní repelent

  • aksamitník
  • měsíček
  • levandule
  • molice
  • pelargonie
  • lichořeřišnice
  • máta
  • bazalka
  • meduňka
  • rozmarýn
645
Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
7424 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
7424 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.