Hledat
Sezónní témata
16. května 2019

V létě žijte na zahradě: jak si domů nepozvat celou armádu hmyzu

Redakce
5
4099 přečtení
V létě žijte na zahradě: jak si domů nepozvat celou armádu hmyzu

Když se oteplí, je vrcholně příjemné udělat si ze zahrady, terasy nebo naší nové pergoly ARTOSI další (a často nejpoužívanější) obytnou místnost. Na zahradě můžeme jíst, číst, odpočívat  nebo i vařit – ale obvykle budeme potřebovat často odbíhat do domu. Jak na to, abychom spolu s čerstvým vzduchem nevpustili do domu houfy much, komárů, vos a dalších nevítaných návštěvníků?

Dveřní sítě proti hmyzu ISOTRA vyřeší tenhle problém za vás: snadno se namontují na rám balkónových dveří nebo francouzského okna a nepustí dovnitř žádného brouka ani mouchu. Válcovaný hliníkový rám s vyšší tuhostí má totiž samozavírací mechanismus, takže nevadí, ani když budete mít plné ruce nebo občas na zavírání prostě zapomenete. Nemusíte mít ani strach, že nebude ladit s rámem vašich dveří nebo oken: barevné provedení rámu sítě si můžete vybrat podle vzorníku RAL, v imitaci dřeva nebo renolitu. S nástupem podzimu síť pohodlně a jednoduše demontujete.

V květnu je ale předčasné myslet na podzim, když jsme teprve na začátku venkovní sezóny. Věříme, že až teploty ještě trochu vystoupají, nebudete potřebovat žádný návod na to, jak na zahradě trávit volný čas. Mezitím ale můžete zapřemýšlet, jestli vám na terase nebo zahradě nějaký důležitý prvek nechybí. Nasnadě je především místo pro venkovní vaření, ať už jednoduché ohniště k opékání špekáčků, plně vybavená venkovní kuchyně, nebo cokoli mezi tím.

209
208

Pokud plánujete na zahradě pravidelně jíst nebo dokonce připravovat jídlo, využijete pracovní plochu i úložný prostor pro nádobí. Výborně se k tomu účelu hodí spodní skříňky z vyřazené kuchyňské linky – jestli vám po rekonstrukci nezbyla vlastní, poptejte se po známých nebo zkuste najít na internetu starou linku za odvoz.

Už jste slyšeli třeba o naší nové pergole ARTOSI?

Klíčové je mít na zahradě dostatek místa k posezení pro sebe i případné hosty. Zahradní nábytek si pořizujeme obvykle jako první, zvážili jste ale také houpačku? Mírný houpavý pohyb uklidňuje, jak dobře vědí maminky malých dětí, a na zahradní houpačce si příjemně odpočinete v páru i sami s knížkou.

Pokud nechcete stavět bazén nebo vířivku, v horkých dnech po opalování vás osvěží venkovní sprcha. Na větším pozemku vytvoříte zajímavý krajinný prvek stavbou zahradního jezírka. Hotové jezírko bude příjemné na pohled a zároveň poskytne útočiště vodnímu hmyzu, žabám a dalším živočichům.

Doma sice hmyz nechceme, pro přírodní rozmanitost nebo opylování rostlin je ale nezbytný. Zkuste do vzdálenějšího koutu pozemku umístit hmyzí hotel – bude z něj i zajímavá atrakce pro děti. Místo krátce sestříhaného trávníku zasejte aspoň úzký pás semínek lučních květin; pomůže včelám a zahradu oživí.

Jak zabavit děti na zahradě?

Zahrada bývá eldorádo hlavně pro děti – a také máme na výběr mezi nespočetným množstvím herních prvků, které se na ni dají umístit. Pro batolata je jasnou volbou pískoviště nebo dětská houpačka, větší děti budou nadšené z různých prolézaček nebo dokonce ze stromového domku; v takovém případě o nich nejspíš neuslyšíte celé dny.

Teď už zbývá jen nastěhovat se na léto na zahradu a zbytek domu nechat větrat bez hrozby hmyzí invaze!

Čím si zpříjemnit léto v obytné zahradě?

  • Vysaďte ovocné keře. Angrešt, maliny nebo rybíz nevyžadují velkou údržbu a v sezóně si s minimální námahou můžete během chvilky natrhat zdravou svačinku.
  • Uzpůsobte si zahradu na vaření. Gril je téměř povinností, ale zvážit můžete i udírnu, otevřené ohniště nebo pec.
  • Natáhněte mezi stromy nebo do stojanu houpací síť! V případě, že nemáte dostatek prostoru, poslouží aspoň naklápěcí lehátko.
  • Vířivka nebo vířivá vana osvěží v horkých dnech a zahřeje v těch chladnějších.
  • Nezapomeňte na správné osvětlení: kromě nástěnných svítidel na fasádě domu můžete zkombinovat svíčky, světelné řetězy a voděodolné venkovní LED lampy.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
4099 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
4099 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.