Hledat
Dům a zahrada
14. února 2020

Nová pergola? Připravte se na jaro včas!

Redakce
3
2761 přečtení
Nová pergola? Připravte se na jaro včas!

Ještě může párkrát nasněžit, ale kalendář je neúprosný: za měsíc už bude za dveřmi kalendářní jaro a přiblíží se čas, kdy můžete začít využívat zahradu naplno. Bez krytého posezení to ale nikdy nebude ono. Až se léto zeptá, co jste dělali v zimě, budete znát odpověď: naplánovali jsme stavbu pergoly.

Výhody hliníkové pergoly

Když se řekne pergola, většina lidí si představí klasickou dřevěnou konstrukci. Dřevo je ale poměrně náročné na údržbu, musí se pravidelně natírat a dá dost práce, aby vypadalo dobře a nenapadly je plísně, dřevokazné houby nebo hmyz. S hliníkovou pergolou tyto starosti úplně odpadají, jediná potřebná údržba je obvykle odstranění napadaných větví a ostatních hrubých nečistot ze zastřešené části, případně vyčištění ucpaných odtokových kanálků.

Proč si pořídit pergolu?

  • chráněný prostor pro trávení času s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu
  • počasí vám nezkazí posezení na zahradě: pergola odstíní pálící slunce i letní přeháňky
  • možnost využívat zahradu větší část roku
  • zázemí pro venkovní grilování :)

Kdy stavět pergolu?

Se stavbou pergoly lze začít hned, jak počasí dovolí – montáž je možná od jara do podzimu. Čím dříve na jaře bude stát, tím větší část sezóny ji budete moci používat! Pergola podle nás patří mezi pět věcí, které nesmí na zahradě chybět.

Pergola se počítá mezi malé zahradní stavby a nepotřebujete na ni stavební povolení, pokud dodržíte maximální rozlohu 25 m2 a výšku 5 m.

Druhy pergol ISOTRA: podle čeho vybrat?

Pergoly MIRA mohou stát volně (samonosný typ MIRA 4 se čtyřmi základními stojkami), nebo být na jedné straně ukotvené do stěny (MIRA 2 se dvěma základními stojkami). Oba typy splňují náročné požadavky 6. třídy odolnosti proti větru, lamely v uzavřené poloze garantují výdrž rovnoměrného zatížení až 140 kg/m2. Typ MIRA spojuje pevnou a stabilní konstrukci s inovativním, rafinovaným designem.

595

Pokud preferujete zastínění pergoly stahovací látkovou střechou, je pro vás ideální model LUKA. Tento typ vypadá velmi esteticky, látka je pevná, odolná a nehořlavá. Trakční systém má velmi tichý a pravidelný chod, ovládání je možné výhradně pomocí motoru.

596

Pro nejnáročnější zájemce o pergolu je tu loňská novinka, bioklimatická pergola ARTOSI. Psali jsme o ní několikrát také u nás na blogu, protože nabízí snad všechny vychytávky, které si člověk může u pergoly přát – je možné ji vyrobit doopravdy na míru (na centimetr přesně), naklápěcí lamely se dají rozdělit do několika sekcí a v každé sekci je sklopit jiným směrem, není problém zabudovat dodatečné LED osvětlení, venkovní žaluzie nebo screenové rolety. V článku o největších výhodách pergoly ARTOSI  jsme vám navíc prozradili náš nejoblíbenější recept na letní grilování!

Už jste si vybrali?

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2761 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2761 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.