Hledat
Dům a zahrada
9. srpna 2018

5 věcí, které nesmí na vaší zahradě chybět

Redakce
7 min
5152 přečtení
5 věcí, které nesmí na vaší zahradě chybět

Jaké prvky oživí vaší zahradu a vytvoří z ní tak dokonalou oázu klidu? Vsadit můžete na jezírko, ovocné stromy, ale i gril či pergolu. Chytré rozmístění esteticky zajímavých a funkčních prvků způsobí, že se kolemjdoucím při pohledu na vaši zahradu bude tajit dech a sousedé za vámi budou chodit pro rady.

Trávník

Kdo by nemiloval vůni čerstvě posekané trávy a ranní procházku rosou bosýma nohama? Už jen pro tento pocit stojí za to svému trávníku věnovat dostatečnou péči. Pěkný a udržovaný trávník je tím nejdůležitějším prvkem celé zahrady. Většinou zaujímá velkou plochu a patří tak mezi první věci, které zvědavé kolemjdoucí praští do očí. Pro optimální vzhled a délku byste jej měli sekat alespoň dvakrát týdně a v případě potřeby i hnojit. S výběrem hnojiv ale buďte obezřetní, stejně jako s jejich používáním. Nepoužívejte je tam, kde to není potřeba. Podívejte se také na nabídku sekaček, které vám práci zpříjemní a hlavně zrychlí.

Okrasné rostliny

Jak rozzáříte vzhled vaší zahrady? Její krásu podtrhnou zejména květiny, okrasné keře a ovocné stromy. Stačí si jen vybrat, které květiny máte nejraději a pak je posadit na to správné místo. S výběrem místa buďte maximálně opatrní, každá květina je jedinečná a vyžaduje odlišné podmínky pěstování. Květinové záhony zabezpečte tak, aby se k nim nemohli dostat vaši čtyřnozí mazlíčci a vaši parádu vám neponičili. Samozřejmě platí, že čím více záhonů budete mít, tím více času spolkne jejich údržba – pravidelné zalévání, pletí plevele, atd. U ovocných stromů zase dbejte na jejich rozmístění s ohledem na velikost prostoru, který máte k dispozici. Nesázejte stromy před okny domu, zbytečně vás okradou o světlo v interiéru. Pokud potřebujete sluneční světlo regulovat, pořiďte si vhodné venkovní žaluzie. Stromy pravidelně zastřihávejte a chraňte před škůdci.

Vodní element

Ne nadarmo se říká, že kde je voda, tam je život. Pohled na vodní hladinu uklidňuje mysl a zvláště v letních měsících voda nabízí skvělé osvěžení v horkém počasí. Variant, jak na vaši zahradu dostat vodní živel, je hned několik a nepotřebujete ani vlastnit velkou zahradu. Můžete si pořídit bazén, jezírko, ale i umělý mini vodopád. Inspiraci na vodní prvky najdete zejména v japonských zahradách, které jsou známé svým strategickým rozmístěním jednotlivých živlů.

23

Dřevo

Dalším prvkem, který by vaší zahradě určitě neměl chybět, je dřevo. Výhodou dřeva je, že nejen dobře vypadá, ale plní i užitečné funkce. Navíc krásně voní a možností, jak jej použít, je neomezeně. Lavička, židle, bouda pro psa nebo dřevěný most přes jezírko - to jsou věci, se kterými nešlápnete vedle a které sluší každé zahradě.

Kámen

Na zahradu patří vesměs přírodní materiály. Takový, který dobře vypadá a má široké využití, je například kámen. Podobně jako dřevo i kámen má široké možnosti využití. Můžete jej použít na kačírek, postavit z něj skalku s květinami, vyrobit dlažbu nebo ozdobit květináče. Přírodním kamenem můžete obložit i zahradní krb.

22

Pohodové posezení

Už máte na zahradě bazén, jezírko, zahradní domek, květiny, stromy, ale pořád vám k dokonalosti něco chybí? No jasně! Musíte se také někam pohodlně usadit, jinak si tu krásu, co jste vytvořili, vůbec nevychutnáte. Ať už k odpočinku využíváte židle, nebo houpací síť, je dobré myslet i na dostatečnou ochranu před sluncem. Příkladem může být pergola, která starost se světlem vyřeší za vás, například díky inteligentním čidlům a chytrému naklápění lamel podle směru, kterým dopadají sluneční paprsky. Pergolu si navíc můžete zastínit šikovnými venkovními žaluziemi nebo roletami a o perfektní atmosféru bude postaráno.

24

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
5152 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
5152 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.