Hledat
Sezónní témata
7. prosince 2022

Jste lehký, nebo silný spáč? Jak silné zatemnění potřebujete?

Redakce
4
1526 přečtení
Jste lehký, nebo silný spáč? Jak silné zatemnění potřebujete?
Někdo dokáže spát i bez zatažených závěsů, jiný schválně nezatahuje, protože dává přednost vzbuzení pomocí denního světla. A někdo se bez důkladného zatemnění především přes léto pořádně nevyspí. Do jaké skupiny patříte vy?

Lehký spáč: stačí vám rolety nebo vnitřní žaluzie

Světlo vás nevzbudí. Anebo naopak: především v zimním období okna nezatemňujete a při vstávání si pomůžete přibývajícími slunečními paprsky. Pro vás se hodí lehké stínění v podobě vnitřních rolet nebo horizontálních žaluzií: nebude vám vidět do ložnice a pro brzká letní rána si jimi můžete přistínit, ale nerozhází vás, když po jejich stranách pronikne trochu světla.

Když to jde, raději si zatáhnete: zvolte venkovní žaluzie nebo rolety den a noc

Rádi spíte potmě, ale nejste zvlášť nároční? Může vám stačit noční zaklopení venkovních žaluzií, které mají další výhody navíc: v zimním období pomohou s tepelnou izolací, v létě zase do značné míry nahradí klimatizaci. Jejich přítomnost může také odradit zloděje.

Pokud preferujete vnitřní stínění a nechcete nebo nemůžete nic montovat na fasádu, sáhněte po roletách den a noc nebo klasických zatemňovacích závěsech. V těch se však na rozdíl od „nekonečných“ rolet den a noc usazuje prach a je nutné je čas od času sundat a vyprat. Údržba rolet den a noc je o mnoho snazší, odprašují se samotným používáním a v případě znečištění stačí látku lehce umýt vlhkým hadříkem.

Bez úplné tmy se vám špatně spí: sáhněte po předokenních roletách

Čím víc tmy, tím líp. Vaše ložnice by se v ideálním případě měla podobat temné komoře. I pro vás existuje řešení: perfektní zatemnění poskytují předokenní rolety. Tvoří celistvou vrstvu, která nejenom zabrání přístupu jakéhokoli světla, ale tlumí i zvuky, což vám také pomůže s nerušeným spánkem. Sluch je totiž smysl, který usíná jako úplně poslední. Jako denní stínění můžete rolety doplnit například plisse žaluziemi.

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
1526 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
1526 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.