Hledat
Dům a zahrada
20. listopadu 2020

Jak zkombinovat denní a noční stínění?

Redakce
2
2584 přečtení
Jak zkombinovat denní a noční stínění?

Od stínicí techniky máme většinou dvojí požadavky: přes den odclonění obtěžujících slunečních paprsků a zachování soukromí, přes noc celkové zastínění, aby nás nebudilo světlo příliš brzy. To většinou vyžaduje dva různé systémy, jsou ale i možnosti, jak zkombinovat obojí do jednoho. Jaký přístup je nejvhodnější právě pro váš byt? Které druhy stínění se k sobě hodí a které ne?

Dvě mouchy jednou ranou: rolety den a noc

Jeden výběr, jedna montáž, jedno stínění – a všechny příležitosti. Ano, jde to! S roletami den a noc máte stínění pro každou denní dobu. Látka rolet střídá průhledné a neprůhledné pruhy, takže jejím posouváním můžete regulovat intenzitu světla proudícího do místnosti. Výhody rolet den a noc jsme shrnuli v tomto článku, konkrétními příklady využití se inspirujte zde.

Tlumené světlo a zároveň nerušený spánek: plisse a venkovní rolety

Plisse žaluzie umožní odstínit přímé slunce, zachovat soukromí a nechat do interiéru pronikat tolik světla, kolik potřebujete. Pokud v bytě bojujete s dostatkem světla, plisse pro vás můžou být to pravé. A když jdete spát nebo se například chcete dívat na film, zatáhnete venkovní rolety, které nepropustí ani jeden rušivý paprsek.

757

Jste filmoví fanoušci? Přečtěte si, jak vám předokenní rolety pomohou dovést vaši filmovou místnost k dokonalosti!

Stylové obydlí zvenku i zevnitř: rolety a venkovní žaluzie

Látkové interiérové rolety nabízejí celou řadu zajímavých dekorů i provedení navíjecího boxu. Určitě si vyberete na míru modernějšímu i tradičnějšímu interiéru. Péče o látkové rolety je navíc velice jednoduchá. A aby váš dům vypadal krásně i zvenčí, o to se postarají stylové venkovní žaluzie

Venkovní žaluzie nejen krásně vypadají, ale chrání obydlí i před tepelnými ztrátami nebo zájmem zlodějů. O výhodách venkovních žaluzií především na podzim a v zimě si přečtěte zde.

Klasika: záclony a závěsy

Na závěr musíme zmínit i klasiku našich babiček: klasické záclony a zatemňovací závěsy. Někdo si interiér bez záclon stále neumí představit, je ale vhodné podotknout, že se v nich usazuje prach, takže nejde rozhodně o řešení přátelské pro alergiky. Kromě toho je několikrát za rok potřeba je vyprat, což není úplně příjemná činnost – moderní stínicí technika má o hodně jednodušší údržbu. U závěsů i z té nejvíce zatemňující látky zase do místnosti proniká nechtěné světlo po krajích, na rozdíl od předokenních rolet, které pevně zapadají do vodicích lišt.

Co nekombinovat: žaluzie se žaluziemi a různé stínění v různých oknech

Můžete zkombinovat například záclony s venkovními roletami. Je ale zbytečné přidávat záclony k roletám den a noc nebo dokonce k plisse – zbytečně by se zdvojovalo denní stínění a nebylo přítomné žádné zatemnění. Vnitřní a venkovní žaluzie mají zase velmi podobnou funkci i vzhled, takže by v interiéru chyběl látkový prvek a náladové denní stínění. Vyhněte se také používání různých druhů stínicí techniky v oknech stejného patra nebo dokonce stejné místnosti – zvenčí by pohled na budovu vypadal nepříjemně.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2584 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2584 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.