Hledat
Sezónní témata
28. ledna 2020

Odpolední spánek vás osvěží i omladí: jak na něj?

Redakce
4
9775 přečtení
Odpolední spánek vás osvěží i omladí: jak na něj?

Spánek po obědě známe od malých dětí, ale užitečný je i pro dospělé: krátký šlofíček, anglicky „power nap“, dokáže doplnit energii na celý zbytek dne. Jak si ho správně naplánovat?

Výhody odpoledního spánku

Takzvaný dvoufázový spánek praktikují lidé po celém světě (proslulé jsou jihoevropské siesty, po obědě ale spí například také v Číně, Indii nebo Jižní Africe). Víme, že se mu oddávali také v antickém Řecku a Římě, ale i ve středověké Anglii. Odpolední „šlofík“ je tedy historicky osvědčeným způsobem boje s odpolední únavou – tělo si o něj navíc často přímo říká. Ospalost a únava vedou k přejídání a „dopování se“ cukrem, odpolední spánek vám tím pádem může dokonce pomoci zhubnout!

589

Foto: Chris Abney

Co vám přinese zdřímnutí během dne?

  • odpočinek a relaxaci
  • snížení stresu
  • lepší výkon po zbytek dne
  • zlepšení nálady
  • regeneraci organismu
  • větší kreativitu a lepší paměť
  • silnější imunitní systém
  • menší chuť na nezdravá jídla
  • krásnější pleť

Návod na zdravý a osvěžující odpolední spánek

Pokud si chceme (anebo prostě musíme) odpoledne zdřímnout, měli bychom si lehnout do čerstvě vyvětrané místnosti, kterou lze důkladně zatemnit. Naprostou tmu vhodnou pro denní spánek vám poskytnou například zatemňovací předokenní rolety nebo venkovní žaluzie – jejich výhodou je i utlumení hluku, pronikajícího do místnosti zvenčí. Interiérové stínicí prvky obvykle denní světlo propouštějí, jednou z výjimek je interiérová screenová roleta. V případě, že místnost nedokážeme odpovídajícím způsobem zatemnit, může pomoci spací maska na oči.

Pokud máte chuť, zkuste si před usnutím dát kávu. Na první pohled to zní paradoxně, ale ve skutečnosti je to způsob, jak se vzbudit co nejčilejší: kofein začíná působit až zhruba po 15 minutách, přičemž jeho hladina v krvi je nejvyšší 45 minut po konzumaci. Když tedy usnete hned po vypití šálku kávy, bude kofein působit právě při probuzení a několik desítek minut po něm. Díky tomu se rychleji zbavíte rozespalosti a snáze se znovu zapojíte do svého denního programu.

Čas, kdy je vhodné si jít zdřímnout, nejlépe poznáte sami – klíží se vám oči, jste unavení a podráždění. Záleží také na individuálním spánkovém režimu, jiná doba je vhodná, když vstáváte v půl šesté, a jiná, když spíte do osmi. Neměli byste ale přes den uléhat později než kolem třetí odpoledne, to by pravděpodobně vedlo k problémům s usínáním večer.

Šlofík během dne by měl být opravdu krátký – ideální je 15 až 20 minut (známé „dát si dvacet“), později dochází k přechodu do hlubšího spánku a trvá déle, než se člověk probere. Denní spánek delší než 30 minut může zhoršovat některé zdravotní problémy, například vysoký krevní tlak, a vést ke špatnému usínání večer.

590

Foto: Amir Hamdi

Po prospání vyrazte do přírody

Venkovní světlo pomůže sladit naše biologické hodiny s přírodním denním cyklem. Pohyb na čerstvém vzduchu vás nejen probere, ale pomůže vám lépe večer znovu usnout a ráno ve vhodnou dobu vstát. Malá procházka vás navíc probere i v případě, že jste si lehnout nemohli nebo se vám usnout nepodařilo.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
9775 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
9775 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.