Hledat
Dům a zahrada
19. října 2022

Bezpečnost před lupiči: zabezpečte okna, dveře i balkony

Redakce
3
1548 přečtení
Bezpečnost před lupiči: zabezpečte okna, dveře i balkony
Čeká vás během podzimu ještě pozdní dovolená? Nebo se už pomalu připravujete na příští rok? Přečtěte si, jak nezanedbat bezpečnost, když necháváte dům nebo byt bez dozoru.

Kvalitní zámky, okna i dveře

Zloději mohou do nemovitosti vniknout buď nedostatečně zabezpečenými dveřmi, nebo okenním otvorem. Zabezpečit musíte obojí a je třeba dát si pozor i na místa, která vás na první pohled nenapadnou, například sklepní okénko, balkon nebo okna nad konstrukcí skleníku, přístěnku nebo pergoly.

Většina zlodějů pronikne dovnitř dveřmi. Základem bezpečných domovních dveří je důvěryhodný zámek a bezpečnostní kování, zbytečná ale není ani investice do samotných bezpečnostních dveří nebo alespoň vícebodového zámku. Jednu nebo dvě sady klíčů nechte u příbuzných nebo blízkých přátel pro případ, že v bytě nastane kritická situace nebo klíče zapomenete.

Máte strach, že příliš bezpečné dveře zabouchnete s klíči z vnitřní strany a pak se nedoplatíte u zámečníka? Zvolte kování, které zevnitř nemá otvor pro klíč, ale zamykací knoflík, podobně jako mají dveře v koupelnách. Tak si můžete zevnitř zamknout a neriskujete zapomenutí klíčů v zámku.

Pozor na okna

Běžná okna lze během několika vteřin vypáčit šroubovákem. Aby k tomu nedošlo, slouží bezpečnostní kliky a kování. Užitečným bezpečnostním prvkem na oknech, ke kterým se lze snadno zvenčí dostat, je také fólie: při pokusu o rozbití okna zůstanou kousky skla přilepené na fólii, místo aby se vysypaly. Vedle obrany před vloupáním tak fólie chrání také proti zranění od roztříštěných střepů.

Zmapujte si všechna okna, ke kterým můžou mít zloději snadný přístup. Nejde zdaleka jen o okna v přízemí: dávejte pozor na konstrukce před budovou, například zahradní domky, skleníky a pergoly, ale také terasy a balkony.

Pomozte si venkovními roletami

Předokenní rolety jsou často uznávány i pojišťovnami jako dodatečný bezpečnostní prvek. I mezi venkovními žaluziemi ale existují bezpečnostní varianty, například model Titan.

Buďte opatrní při sdílení

Důležitou úlohu při ochraně vašeho domova hraje i to, co dáte o své dovolené vědět svému okolí nebo na sociálních sítích. Opatrnost je na místě: i mezi vašimi známými se mohou najít tipaři, kteří si informaci, že nebudete doma, nenechají pro sebe. Fotky z dovolené raději sdílejte až po návratu. Pamatujte také na to, že by vaše obydlí nemělo působit opuštěně. Zajistěte si vybírání schránky (poproste třeba příbuzné nebo sousedy). Ideální je možnost časového spínače, který bude zatahovat rolety nebo žaluzie na noc a ráno je opět roztáhne. Dům nebo byt tak nebude působit podezřele, jako kdyby měl rolety zatažené i přes den.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1548 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1548 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.