Hledat
Udělej si sám
15. července 2022

Co si na zahradě udělat svépomocí

Redakce
3
1929 přečtení
Co si na zahradě udělat svépomocí
Udělat si sám, nebo se obrátit na odborníky? Když jde o zahradu, vstupuje do rozhodování řada faktorů. Za prvé fakt, jestli vás technické práce baví a jdou vám od ruky, za druhé aspekt časový, za třetí finanční. Některé instalace je navíc z různých důvodů lepší nechat na odborníky. Co si můžete na zahrádce udělat sami?

Záhony: ano

Zahradní architekt se vyplatí, pokud máte atypickou zahradu na nestandardním pozemku, například ve svahu. Pomůže vám i v případě, že nemáte prostorovou představivost a zkrátka se neumíte rozhodnout, jak zahradu rozvrhnout. V případě jednoduché zahrady a alespoň rámcové představy se do plánování můžete pustit sami. Nezapomeňte se zamyslet nad účelem, k jakému zahradu chcete především využívat, a rozdělit zahradu na odpočinkovou.

Pro inspiraci tu máme tipy na nejvděčnější kvetoucí rostliny a vhodnou zeleninu pro začátečníky.

Jezírko: zvládnete

Zahradní jezírko není těžké postavit svépomocí, musíte si ale udělat průzkum podloží, které určí, jak náročný bude výkop a jak velké riziko sesuvu břehů hrozí. Vodní prvek by na zahradě určitě neměl chybět.

Kůlna nebo zahradní domek: nejvýhodnější je stavebnice

Kůlnu na nářadí je nejsnazší koupit sestavitelný zahradní domek. Pro stavby do 5 metrů výšky a méně než 25 m2 zastavěné plochy nepotřebujete stavební povolení. Stavbu svépomocí zvažte – je k ní potřeba hodně zkušeností a specifických dovedností. Pokud jste už ale podobný domek stavěli a víte, že stavbu zvládnete, směle do toho.

Domeček pro děti: zkuste to

Dřevěný domeček na stromě je určitě estetičtější než plastová konstrukce ze supermarketu. Šikovný rodič stavbu podobného typu zvládne, na internetu lze najít mnoho návodů. Potřeba bude v každém případě kvalitní dřevo, vrtačka, pila, nějaký druh střešní krytiny a bruska na dřevo. Ohledně stavebního povolení platí stejná pravidla jako u přístřešku na nářadí.

Pergola: bioklimatickou zvládnete snadno, dřevěná je výzva

Dřevěnou konstrukci pergoly zvládne spíše zkušený kutil. Budete potřebovat vybetonovanou plochu nebo jinou podlahu, kam bude možné umístit patky pro stojny. Potom si musíte nařezat dřevo, trámy zbrousit, namořit a nalakovat. Podle použitého podkladu vyberete patky a upevníte je do základů, následně vás čeká montáž konstrukce.

Pokud zvolíte bioklimatickou pergolu, podobně náročný postup vás nečeká. Z dílů, připravených na míru, si konstrukci pergoly postavíte svépomocí bez problémů. Samozřejmě si ale můžete ušetřit práci, zvolit odbornou montáž a už se jen těšit na letní pohodu pod pergolou.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1929 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1929 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.