Hledat
Sezónní témata
24. dubna 2020

Tipy pro karanténu: jak zabavit děti na zahradě, balkoně nebo na terase?

Redakce
3
4427 přečtení
Tipy pro karanténu: jak zabavit děti na zahradě, balkoně nebo na terase?

Karanténa pokračuje a ještě zhruba měsíc pro většinu z nás pokračovat bude. Zatímco část z nás může využít volného času třeba k přesazování pokojových rostlin, pro rodiče to znamená ještě několik týdnů snahy o zvládnutí nemožného. Zkoušet zvládat nápor pracovních úkolů, povinností v domácnosti a nutnosti zabavit, případně dohlížet na školní výuku svých dětí.

Snažili jsme se vám pomoci s nápady na zabavení dětí doma nebo recepty, při kterých přiložit ruku k dílu. Sluníčko ale nabírá na síle a ze všeho nejpříjemnější je být venku. Využijte proto zahradu, terasu nebo alespoň balkon: přinášíme vám pár námětů, jak zabavit děti na čerstvém vzduchu a přitom stále doma.

Zahradní ráj: míčové hry, přírodní prolézačky i pěstování vlastní zeleniny

Nejširší spektrum činností, které mohou děti venku podnikat, nabízí samozřejmě zahrada. Nemusí na ní zrovna být rozsáhlá dřevěná herní soustava ani domeček na stromě – děti ocení skrýše v keřích, různé prolézačky nebo stan, klidně improvizovaně vyrobený z deky přehozené přes větev. Pokud ještě nemáte pískoviště, zapřemýšlejte o jeho založení. Z větších herních prvků je oblíbenou stálicí houpačka, starší děti by mohl potěšit basketbalový koš na zeď.

629

Jestli je vás doma víc, zvažte na zahradu klidně i fotbalové branky nebo síť na plážový volejbal. U dětí také boduje trampolína, zde je ale na místě velmi dobře hlídat její zabezpečení.

Ratolesti se zájmem o zahradničení neváhejte zapojit do zahradních prací: z vlastnoručně vypěstované zeleniny budou mít větší radost i na talíři. Inspiraci, co dělat na přelomu dubna a května na zahradě, najdete v našem loňském článku. Mimo jiné si ještě pořád můžete zasadit jarní druhy česneku, a to i do truhlíku.

Vyřádění na terase: venkovní kuchyňka, bazének a házení na cíl

Většinu dětí baví hry na vaření a přípravu jídla. Dětská kuchyňka přitom v pokojíčku zabírá obvykle docela dost místa, nabízí se tedy spojit příjemné s užitečným a přestěhovat ji na terasu. Jestli kuchyňku nemáte (nebo vám jí je líto), můžete pro tento účel nějakou provizorní vyrobit například ze starého nábytku. V kuchyňce může být buď hrací plastové, nebo vyřazené opravdové nádobí. A pokud jsou už na imaginární kuchtění vaši školáci velcí? I v takovém případě spojení terasy a jídla zafunguje – dovolte jim vzít si tam piknikovou deku a dopřát si oběd nebo svačinu venku. Příjemně to oživí každodenní rutinu.

Na větší terasu se vejde třeba i klouzačka, malý plastový domeček nebo stojan s houpací sítí, kterou budou moci kromě dětí využívat i dospělí.

Když se ještě trochu oteplí, nepochybně zaboduje nafukovací bazének. I při teplotách kolem dvacítky se ale dá hrát s vodou – stříkat stříkacími pistolemi, malovat chodníkovými křídami na dlažbu a výtvory pak mazat poléváním, možností je spousta. Na terase nejsou příliš praktické hry s míčem; je jen otázka času, kdy se zakutálí ke spodním sousedům. Pokud si ale postavíte někam ke zdi terč s bodci na házení kroužků, užijete si házení na cíl beze strachu o míče a balonky.

I ten nejmenší balkon: venkovní tabule, bublifuk nebo kinetický písek

Počítáte na balkoně nejen každý metr, ale i každý decimetr čtvereční? Malování křídou na tabuli má venku možná ještě větší kouzlo než v pokojíčku – a my rodiče oceníme, že nemusíme řešit prášící křídy uvnitř bytu. Na malé balkony můžete také přenést minipískoviště (neboli hrací podložku se zvýšenými okraji) na kinetický písek. Díky zmenšeným formičkám si s ním děti vyhrají i na ploše velikosti pečicího plechu. A i na balkon, kam si sotva stoupnete, se vejde dítě s bublifukem – a vsaďte se, že tam vydrží dlouho!

628

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
4427 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
4427 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.