Hledat
Dům a zahrada
15. července 2020

Co je in v bydlení? Multifunkční nábytek, ekologické krby nebo venkovní žaluzie

Redakce
3
2915 přečtení
Co je in v bydlení? Multifunkční nábytek, ekologické krby nebo venkovní žaluzie

Jak vypadá moderní domácnost roku 2020? Zapomeňte na výrazné vzory, falešné květiny a otevřené police v kuchyni – o posledních trendech v zařízení bytu se dočtete v našem článku.

Multifunkční místnosti i nábytek

Ceny bytů jdou pořád nahoru, což má za následek neustálé zmenšování výměry obytných místností. Tím pádem se do pokojů vejde méně nábytku a zvyšuje se důraz na jeho funkčnost a kompaktnost – je zkrátka potřeba využít každý centimetr. 

Příklady multifunkčního nábytku

  • rozkládací gauč
  • postel nebo lavice s úložným prostorem
  • knihovna s vyklápěcí deskou psacího stolu
  • dětská patrová postel s pracovním stolem nebo šatní skříní pod spací plochou
  • výklopná postel

Tendencí, kterou posílila koronavirová krize, je ale také konec jednoúčelových místností a tradičního rozvržení na obývací pokoj, kuchyň nebo ložnici. Běžné je využívání jednotlivých prostorů k více funkcím: kuchyňský ostrůvek může sloužit k práci nebo setkávání s přáteli, domácí kancelář má své místo v obývacím pokoji, v ložnici nebo třeba i za dvířky skříně v chodbě. V obývacích pokojích často vznikají hrací koutky, aby měli rodiče děti pod dozorem, a domácí posilovnu si můžete zřídit v garáži, sklepní místnosti nebo v rohu ložnice.

668

Novým trendem je propojení ložnice s koupelnou – prosvětlí byt, ušetří čtvereční centimetry a velkými okny v ložnici se snáze větrá vlhkost.

Trendy v kuchyni

Pryč s otevřenými policemi a prosklenými skříňkami, v kterých je vidět každý neladící hrneček. Zavřete nádobí za neprůhledná dvířka a vaše kuchyně bude vypadat uspořádaněji a uklizeněji. Z módy vycházejí v minulém desetiletí oblíbené bílé kuchyňské linky. Pusťte do kuchyně barvy nebo se vraťte ke dřevu.

Stále oblíbenější jsou kuchyňské ostrůvky se zabudovaným jídelním stolem. Mělo by ale ideálně jít o sníženou desku po obvodu ostrůvku, aby se u ní dalo sedět na běžně vysokých židlích.

Neviditelné otevírání dvířek je in – vybírejte držadla zabudovaná do spodní hrany skříněk nebo zásuvek, případně využijte magnetické otevírání zatlačením. Doba velkých otevíracích madel je pryč.

Barvy a tvary 2020

Jaké barvy, tvary a materiály jsou moderní? Stejně, jako vychází z módy bílá u kuchyňských linek, to platí u nevýrazně šedé ve zbytku interiéru. Trendem jsou teplé, zemité tóny, ale také mentolová a tmavomodrá. Naopak nefrčí výrazné vzory, ostré kontrasty a geometrické vzory.

Moderní odstíny barev v interiéru

  • olivová
  • okrová
  • tmavě oranžová
  • čokoládová
  • vínová

Oblibu zpět získávají oblé tvary inspirované 60., 70. a 80. lety. Populární jsou přírodní materiály, především dřevo, bavlna a len, ale také sklo nebo kovy. Zaplňte svůj domov květinami – pokojovky jsou v kurzu, naopak umělých rostlin byste se měli raději co nejrychleji zbavit. 

667

Znáte ekologické krby? Ekologické nebo také bio krby nezatěžují životní prostředí, nepotřebují odtah do komína a produkují příjemné, přirozeně vypadající žluté světlo. Spalují speciální biolíh.

665

Trendy ve stínění

Stále moderní a oblíbené jsou rolety den a noc, které nabízejí plynulou regulaci stínění. Psali jsme o nich například zde. Velmi elegantním a stylovým způsobem stínění jsou japonské stěny. O těch jsme publikovali už několik článků, například zde nebo zde. V oblasti venkovního stínění jsou pak jasným hitem venkovní žaluzie, které nejen skvěle stíní, ale mají i termoregulační účinek, chrání soukromí a zvyšují bezpečnost domu. Shrnutí výhod venkovních žaluzií a návod, jak se orientovat v jejich typech, najdete zde.

Venkovní žaluzie ochrání interiér jak proti přehřívání, tak proti chladu. Více o úsporách s pomocí žaluzií najdete v tomto a tomto našem článku.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2915 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2915 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.