Hledat
Sezónní témata
7. listopadu 2019

Fouká vám do bytu?

Redakce
3
4614 přečtení
Fouká vám do bytu?

V létě byl čerstvý vzduch spíš přínosem, ale před zimou to řešíme všichni: co dělat, aby nám do bytu netáhlo a netopili jsme pánubohu do oken? Máme několik tipů, co si u oken a dveří pohlídat!

Úspora tepla s venkovními žaluziemi

Všechny venkovní žaluzie mají termoregulační efekt – v létě odstiňují sluneční žár zvenčí, v zimě zase pomáhají zabránit úniku tepla. Nejúčinnější jsou žaluzie s lamelami ve tvaru Z (Zetta) nebo S (Setta), které mají po celé délce lamel vlisovanou gumu. O úsporných vlastnostech venkovních žaluzií a jejich dalších výhodách se dočtete v tomto našem článku.

540

Screenové rolety: soukromí, tepelná izolace i dostatek světla

Díky tomu, že mohou být neustále stažené, screenové rolety umožňují minimalizovat přístup chladného vzduchu k oknům a přispívají ke zlepšení tepelné izolace. Ušetříte tak za topení a zároveň chráníte okna i proti hmyzu a vlivům počasí. O screenových roletách jsme psali zde.

541

Screenové rolety nejen pomáhají udržet teplo uvnitř objektu (nebo ho v létě naopak odstínit), ale jejich předností je také to, že i ve stažené poloze umožňují výhled ven, zatímco zabraňují pohledům dovnitř. Chrání tak vaše soukromí.

Těsnění do oken

Aby okna v zimě lépe těsnila, s tím může pomoci obyčejný imbus nebo šroubovák. Plastová okna mají možnost nastavit letní nebo zimní režim upravující proudění vzduchu – stačí obvykle otočení jedné součástky v okenním kování. Podívejte se do návodu k vašim oknům, jak zimní režim nastavit. Nejméně jednou za rok byste také měli dotáhnout uvolněné kličky a úchyty a promazat kování olejem, aby nezatuhlo. Pokud zjistíte, že je poškozené okenní těsnění, bude nutné ho vyměnit.

Čím se ničí okenní těsnění?

  • špatně seřízenými okny, které na těsnění nerovnoměrně doléhají a deformují ho
  • srážením vody v okenní spáře – těsnění pak může přimrznout a následné otevření okna ho roztrhne
  • agresivními čisticími prostředky a rozpouštědly
  • vysycháním (jednou za rok je vhodné při promazávání kování natřít mazacím přípravkem také těsnění)

Polštářek nebo hračka proti průvanu

Pokud nechcete nebo nemůžete instalovat venkovní stínicí techniku ani zasahovat do konstrukce oken a dveří, ještě si jako provizorní řešení můžete pořídit chrániče proti průvanu. Jedná se o podlouhlé polštářky, které mohou mít tvar protáhlého válce nebo obdélníku, ale také podobu barevných plyšových zvířátek s nohama a hlavou. V prodeji jsou jak verze na okenní parapet, tak před dveře. Existují také nalepovací lišty se štětinami, které se připevní ke spodní hraně dveří. Pode dveřmi tak neprofukuje a zároveň není problém s jejich otevíráním.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
4614 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
4614 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.