Hledat
Sezónní témata
14. října 2022

Relaxace doma 2 – meditace v ložnici

Redakce
3
2026 přečtení
Relaxace doma 2 – meditace v ložnici
Ložnice je prostor jako stvořený pro meditaci. Musíte v ní ale vytvořit adekvátní a příjemné prostředí. Mezi hlavní výhody patří, že se nemusíte bát usnout!

Spánková, ale i běžná meditace

Mezi druhy meditace, pro které je ložnice jako stvořená, patří zejména spánková meditace. Do ní spadají jak samotné meditační techniky, tak i metody spánkové hygieny.

Spánková hygiena:

  • choďte si lehnout každý den ve stejnou dobu
  • dobře vyvětrejte a najděte si vhodnou teplotu na spaní – ideální je v rozmezí 15–18 °C
  • zaveďte spánkové rutiny (např. teplá sprcha nebo koupel, pomalé protahovací cvičení, poslech hudby, čtení knihy)
  • minimálně 30 minut před spaním nepoužívejte žádná elektronická zařízení s displejem, nebo si alespoň nasaďte brýle s filtrem modrého světla
  • nenabíjejte telefon v ložnici – pořiďte si klasický budík
  • dbejte na výběr vhodného pyžama nebo noční košile. Ideální jsou přírodní materiály, které vás v zimě zahřejí a v létě příjemně ochladí, například bio bavlna, len, merino vlna či bambus.

Meditační techniky: soustředění na dech, vizualizace či autogenní trénink

Pravděpodobně nejznámější a nejjednodušší meditační technikou je koncentrace na vlastní dech. Vědomé dýchání vede ke zklidnění, zpomalení srdečního tepu a snížení produkce stresových hormonů. Princip je velmi snadný: v pohodlné pozici, ať už vsedě nebo vleže, pomalu nabírat vzduch nejprve do břicha, pak do hrudníku a následně do oblasti pod klíčními kostmi. Dech můžeme i nějakou dobu zadržet a pak v opačném pořadí vydechovat, břicho naposledy. Komu je to příjemné, může doprovázet jednotlivé dechové fáze počítáním, ale není to nutné.

Při vizualizaci se zase snažíme co nejlépe a nejživěji si představit určité místo nebo krajinu. Je možné vizuální představivost doplňovat sluchovými vjemy (zvuky přírody, relaxační hudba) nebo vůní oblíbených svíček, zápalných tyčinek či éterických olejů.

Autogenní trénink spočívá v kontrole napětí a uvolnění jednotlivých svalových skupin vašeho těla. Prvním cvičením je obvykle navozování pocitu tíhy ve všech končetinách s výjimkou hlavy, do které si naopak promítáme lehkost. Potom, co si přestanete sugerovat pocit tíhy, přichází uvolnění všech svalů a celého těla.

Vhodné světlo

Ke spánkové meditaci je vhodné tlumené, rozptýlené světlo, které zajistí například plisse žaluzie, látkové rolety nebo japonské stěny. Pokud je hlavním účelem meditace klidný a hluboký spánek, pomůže vám úplné zatemnění poskytované předokenními roletami. Tato možnost je ostatně užitečná i tehdy, když si chcete dopřát odpolední osvěžující „šlofíček“.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
2026 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.
Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2026 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.