Hledat
Sezónní témata
21. prosince 2022

Relaxace doma 3: minimalismus a předvánoční úklid

Redakce
4
1430 přečtení
Relaxace doma 3: minimalismus a předvánoční úklid
Minimalismus s úklidem velmi úzce souvisí. Pokud máte moc věcí, bude dokonalý úklid vždy extrémně obtížný, ne-li nemožný. Předvánoční úklid si nejlépe usnadníte tak, že se zbavíte přebytečných věcí.

Minimalismus: mám jen to, co potřebuji

Před Vánoci není čas na hloubkový průzkum bytu a vyřazování nepotřebných věcí. Pokud se ale minimalismu věnujete dlouhodobě, bude vám doma jednak příjemněji, jednak bude předvánoční úklid o hodně jednodušší. Pro minimalisty může být i vánoční úklid relaxací – nezabere příliš času a  rychle jsou vidět výsledky. Pak stačí řídit se naším návodem a během týdne až dvou máte po částech sváteční úklid hotový.

Při uklízení si pusťte vánoční písničky nebo nějaký zajímavý podcast.

Jak nemít příliš mnoho věcí

Generace našich prarodičů a často ještě i rodičů schraňovaly obvykle téměř vše. Jakýkoli předmět se mohl hodit, ve sklepích a na půdách bylo spousta místa, zatímco různé nástroje a hračky byly vzácné, nebyly na ně peníze a vyplatilo se je schovávat, i když třeba aktuálně nebyly potřeba. Dnes žijeme v úplně opačné situaci: většina věcí je snadno dostupná, zatímco místa v našich bytech se nedostává. Proto je potřeba nemilosrdně třídit a zbavovat se nepotřebných věcí, i když při pomyšlení na odkaz našich shánčlivých babiček vnitřně trpíme.

Je ale možné žít minimalisticky a zároveň neplýtvat. Prvním krokem je vždy zamyšlení, zda danou věc potřebujeme. Je nutné ji pořizovat? A pokud ano, nestačí si ji vypůjčit? Nebo nemůžu místo toho použít něco, co už mám? V případě, že už si novou věc pořídíte, využívejte ji opakovaně, půjčujte ostatním a když doslouží, nezapomeňte ji zodpovědně vytřídit a zrecyklovat.

Vánoce pro minimalisty

Podobné principy můžete využít i při vánočních oslavách. Místo jednorázových dekorací raději pořiďte znovuvyužitelné ozdoby, pečlivě naplánujte množství jídla, ať ho nevyhazujete a dohodněte se s ostatními na darování symbolických dárků, služeb nebo zážitků.

Blížící se konec roku svádí ke snaze „dotáhnout“ co nejvíc projektů, ať už v práci, v soukromém životě nebo v domácnosti. Přitom asi neexistuje horší období: svátky, na které je potřeba se připravit, se spojují s respiračními chorobami a celkovou zpomaleností organismu související se začátkem zimy. Raději se předem připravte na to, že nestihnete ani polovinu toho, co máte v plánu. Stanovte si priority – jsou to pro vás spíš umytá okna, pět dárků pro každého nebo napečené cukroví na dětské besídky? – a snažte se najít v předvánočním shonu každý den aspoň chvilku příjemného odpočinku, ať už to budou koledy do sluchátek cestou na autobus, kousek čerstvě upečeného cukroví k snídani nebo svařák před spaním.

Přejeme vám krásné svátky!

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
1430 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
1430 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.