Hledat
Sezónní témata
31. května 2023

Relaxace doma – odplavte starosti ve vaně

Redakce
3
990 přečtení
Relaxace doma – odplavte starosti ve vaně
Vana nebo i sprcha je pro spoustu z nás synonymem relaxace. Teplá voda odplavuje starosti a pomáhá nám se uvolnit. Jak nejlépe relaxovat v koupelně?

Koupel všemi smysly

Péče o sebe je základem psychického i fyzického zdraví a bez pravidelného odpočinku nemůžete čekat, že dlouhodobě vydržíte fit. Relaxace v prostředí vlastní koupelny se nabízí: napuštěná vana k odpočinku přímo svádí. Při odpočívání ve vaně můžete zapojit všechny smysly:

  • Hmat. Přidejte do vany pěnu nebo šumivou kouli, hrajte si s ní a sledujte její proměnlivé textury. Kůží vnímáme i teplotu vody: měla by být teplá, ale ne nepříjemně horká. Když je vedro, může přinést příjemnou pohodu i chladnější lázeň. A pokud máte ve vaně nebo na sprchové hlavici masážní trysky, můžete si pohrát i s intenzitou vodního proudu.
  • Čich. Zaměstnat nos můžete prostřednictvím voňavých solí do koupele, dalších koupelových přípravků, ale i vonných svíček, aromalamp nebo difuzérů. Vyberte si vůni, která se vám líbí, nebo zvolte podle jejích vlastností: levandule nebo meduňka uklidní, santal a pačuli povzbuzuje, citron nebo bazalka pomáhají od bolesti hlavy…
  • Chuť. Připravte si do vany občerstvení, ideálně něco, u čeho nevadí, kdyby náhodou spadlo do vody. Ideální je třeba ovoce, společnou lázeň ve dvou si pak můžete zpestřit třeba i skleničkou sektu.
  • Sluch. K příjemné koupeli je ideální pustit si relaxační hudbu. Pokud ale chcete místo úplného vypnutí trochu zaměstnat hlavu, zkuste poslouchat podcasty nebo audioknihy.
  • Zrak. Knížky v koupelně navlhnou, ale časopis si do vany klidně vezměte. Po vizuální stránce můžete podpořit odpočinek příjemným prostředím v koupelně, například sladěním obkladů, textilií a doplňků.

Meditace a hluboké dýchání

Čas ve vaně můžete využít i k meditaci nebo dechovým cvičením. Zavřete oči, soustřeďte se na svůj dech a pomalu, zhluboka vdechujte a vydechujte. S každým výdechem si představujte, jak se z vašeho těla odplavuje veškeré napětí a stres. Výhodou meditace ve vaně je, že máte dopředu zajištěné vhodné a nerušené prostředí, vyhradíte si čas a teplá voda vás pomůže uvolnit i fyzicky.

Okno v koupelně

Máte v koupelně okno? Denní světlo zpříjemňuje například čtení ve vaně, usnadňuje líčení a díky možnosti větrání brání vzniku plísní. I okno v koupelně je ale potřeba vhodně zastínit. O stínění do koupelny jsme už psali. Obecně je kvůli vlhku v koupelně nejvhodnější využít venkovní stínění, v rámci regulace světla nejlépe venkovní žaluzie. Ale i pokud chcete vnitřní stínění, není nic ztraceno. Na koupelnové okno můžete použít vnitřní horizontální žaluzie, elegantní plisse nebo rolety den a noc, které vám poskytnou soukromí při koupání za tmy.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
990 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
990 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.