Hledat
Sezónní témata
1. prosince 2023

Domov jako wellness centrum: Jak design ovlivňuje zdraví a pohodu

Redakce
3
911 přečtení
Domov jako wellness centrum: Jak design ovlivňuje zdraví a pohodu
Doma trávíme velkou část dne a během té doby neustále vnímáme atmosféru našeho bydlení, i v tom případě, že se zrovna soustředíme na něco jiného. Zařízení a design našeho domova tak bezprostředně ovlivňuje naši psychickou pohodu a zprostředkovaně také naše psychické i fyzické zdraví. Jak na to, aby nám doma bylo co nejlépe?

Základem je světlo a prostor

Klíčovým prvkem wellness designu jsou pokud možno prostorné, otevřené místnosti a maximální využití přirozeného světla. Čím je náš byt světlejší, tím lépe se v něm budeme cítit. Využijte výmalbu světlými barvami a pokud máte možnost, zvětšete při rekonstrukci okna nebo spojte několik menších místností do jedné velké. Uzavřené funkční koutky ve velkém obytném prostoru můžete pak vytvořit například pomocí japonských stěn – inspiraci najdete třeba v našem článku

Vyhraďte si speciální relaxační zóny

Nemusíte hned budovat speciální relaxační místnost. Jednu už máte: ložnice by měla sloužit právě jen ke spánku a odpočinku. Skutečně nerušený spánek vám pomohou zajistit naprosto neprůhledné předokenní rolety. Dalším oblíbeným wellness místem v bytě je vana, ale zvážit můžete například i pořízení infrasauny, která nezabere o moc více místa než šatní skříň a vejde se tak do většiny domácností.

Zrak, sluch i čich

K tomu, aby se pro vás domov stal bezpečným útočištěm a centrem relaxace, mohou přispět všechny smysly. Zraku polichotíte pomocí příjemných, sladěných barev a účelně uspořádaného prostoru, který udržujete uklizený. Náladu a psychickou pohodu můžete ovlivnit i pomocí čichových vjemů, například příjemné vůně svíček nebo aroma olejů rozprašovaných do místnosti pomocí difuzéru. Po sluchové stránce vám pak pomůže klidná, relaxační hudba, popřípadě váš oblíbený žánr. Hmatu zase pomohou huňaté deky a natřesené polštářky v duchu hygge. A chuť? To už je na vás.

Nezapomeňte na pohyb

Pro tělesné zdraví i duševní pohodu je nezbytná přiměřená fyzická aktivita. Vytvořte si v bytě nebo v jeho okolí, například pod pergolou, prostor pro fyzickou aktivitu. Může jít o domácí posilovnu, ale třeba i jen klidný koutek na cvičební podložku. A pokud má být pocit odpočinku a relaxace dokonalý, můžete si pozvat domů třeba i maséra s vlastním přenosným lůžkem.

Péče o sebe a o svou duševní pohodu se může na první pohled zdát jako rozmařilost. Ve skutečnosti se bez ní neobejdeme: zachraňování následků vyhoření by vás stálo mnohem více.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
911 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
911 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.