Hledat
Dům a zahrada
10. května 2022

Pět podob využití pergoly

Redakce
3
2159 přečtení
Pět podob využití pergoly
Pergola nemusí znamenat jen obytnou terasu nebo přístřešek chránící auto před sněhem. Zjistěte, jak může vypadat pergola a k čemu ji využít na různých místech zahrady.

Posezení u domu a venkovní obytná místnost

Tradiční využití pergoly je posezení u domu, ideálně tak, aby do prostoru pod pergolou vedly dveře nebo francouzské okno. Pergola sousedící s domem vlastně vytvoří další místnost, která je v případě využití bioklimatické pergoly využitelná prakticky po celý rok. Sklápěcí lamely odstíní déšť, sníh i nepříjemně pálící slunce, a pokud přidáte do pergoly ještě rolety nebo vytápění, můžete si svou odpolední kávu vychutnat venku i na jaře, na podzim nebo v zimě.

5 nápadů pro letní pohodu pod pergolou!

Domeček na hraní

Věnovat pergolu dětem? A proč vlastně ne? Než vyrostou, trvá to jen pár let. Udělejte jim radost a nastěhujte do pergoly kuchyňku, houpačky a další herní prvky. Můžete si tam ostatně zřídit i vlastní letní kuchyni a vařit bok po boku.

Letní kuchyně a prostor pro party

Rozhodně nejvděčnější využití pergoly: minimálně přes léto přestěhujte vaření ven. Pod pergolou může být celá letní kuchyně (například z vyřazených skříněk staré kuchyňské linky), dá se tam připravovat studené občerstvení, ale také grilovat. A vaše venkovní party pod pergolou se brzy stanou vyhlášenými!

Přístřešek pro auto

Nemusíte řešit stavební povolení pro garáž a přitom se vyhnete zimnímu ometání auta nebo jeho poškození kroupami. Pergola jako přístřešek pro auto je navíc vzdušnější než klasická garáž (zde srovnání obou variant) a vejdou se pod ni i kola, další sportovní vybavení nebo třeba zahradní náčiní.

Ostrůvek uprostřed zahrady

Pergola nemusí stát vždy v přímém sousedství domu. Varianta se čtyřmi stojkami může tvořit přirozené centrum zahrady. Zvlášť v případě, že je zahrada rozlehlá a zarostlá, zaručuje samostatně stojící pergola oázu klidu a odpočinku. Alternativně můžete pergolu využít také jako krytý přechod od domu k bazénu.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
2159 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.
Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2159 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.