Hledat
Svět Isotra
13. dubna 2021

Kam umístit pergolu

Redakce
2687 přečtení
Kam umístit pergolu

Vybíráte místo pro pergolu? Je lepší pergola ukotvená do stěny domu, nebo samostatně stojící? Kde vám přinese nejvíc soukromí a pohodlí?

Výhody pergoly ukotvené do fasády

Asi nejobvyklejší je u nás pergola připojená k domu. Výhodou je blízkost zázemí domu, není proto potřeba chodit s občerstvením a dalšími věcmi několikrát denně přes celou zahradu. Pokud postavíte pergolu u dveří na zahradu nebo francouzského okna, získáte tak vlastně prodloužení obytného prostoru – pergola bude navazovat na dům a její používání bude snadné a bezprostřední.

Pocit propojení s domem posílíte, pokud zvolíte stejné doplňky na terase pod pergolou i uvnitř domu, především v navazující místnosti.

Ukotvit do stěny lze pergolu ARTOSI, a to jak delší, tak kratší stranou. MIRA 2 je samonosná pergola se dvěma základními stojkami určená k zakotvení do stěny. Oba druhy pergoly mají naklápěcí střešní lamely, díky kterým lze pobývat venku i za deště. 

820

Možnosti využití ještě rozšíří dodatečné zastínění stěn pergoly, které zabrání profukování a oslňování slunečními paprsky ze strany. Prodloužení večerů trávených v pergole umožní LED osvětlení, případně venkovní topné těleso.

Pokud možno se při plánování venkovního posezení vyhněte západní straně domu – zbytečně byste se vystavovali nejsilněji pálícímu slunci.

Volně stojící pergola

Pergola neukotvená do stěny domu je logickou volbou, pokud nemáte prostor v okolí domu, ale místo pro pergolu najdete jinde na zahradě. Zvážit byste ji ale měli i v případě, že se vám k domu pergola vejde – volně stojící posezení zahradu ozvláštní a ozdobí. Pergola mimo dům zve k prozkoumání zahrady a objevování jejích zajímavých zákoutí. Může se proměnit v originální útočiště, zahradní pracovnu, romantické posezení, případně wellness zónu s vířivkou pro dva, skrytou před pohledy ostatních obyvatel domu nebo sousedů. Jestli rozměry vaší zahrady umožňují postavit pergolu skrytou v zeleni, stojí za to vzít tyto výhody v úvahu!

Nezapomeňte na vhodnou podlahu do pergoly.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
2687 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2687 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.