Hledat
Svět Isotra
13. dubna 2021

Kam umístit pergolu

Redakce
2561 přečtení
Kam umístit pergolu

Vybíráte místo pro pergolu? Je lepší pergola ukotvená do stěny domu, nebo samostatně stojící? Kde vám přinese nejvíc soukromí a pohodlí?

Výhody pergoly ukotvené do fasády

Asi nejobvyklejší je u nás pergola připojená k domu. Výhodou je blízkost zázemí domu, není proto potřeba chodit s občerstvením a dalšími věcmi několikrát denně přes celou zahradu. Pokud postavíte pergolu u dveří na zahradu nebo francouzského okna, získáte tak vlastně prodloužení obytného prostoru – pergola bude navazovat na dům a její používání bude snadné a bezprostřední.

Pocit propojení s domem posílíte, pokud zvolíte stejné doplňky na terase pod pergolou i uvnitř domu, především v navazující místnosti.

Ukotvit do stěny lze pergolu ARTOSI, a to jak delší, tak kratší stranou. MIRA 2 je samonosná pergola se dvěma základními stojkami určená k zakotvení do stěny. Oba druhy pergoly mají naklápěcí střešní lamely, díky kterým lze pobývat venku i za deště. 

820

Možnosti využití ještě rozšíří dodatečné zastínění stěn pergoly, které zabrání profukování a oslňování slunečními paprsky ze strany. Prodloužení večerů trávených v pergole umožní LED osvětlení, případně venkovní topné těleso.

Pokud možno se při plánování venkovního posezení vyhněte západní straně domu – zbytečně byste se vystavovali nejsilněji pálícímu slunci.

Volně stojící pergola

Pergola neukotvená do stěny domu je logickou volbou, pokud nemáte prostor v okolí domu, ale místo pro pergolu najdete jinde na zahradě. Zvážit byste ji ale měli i v případě, že se vám k domu pergola vejde – volně stojící posezení zahradu ozvláštní a ozdobí. Pergola mimo dům zve k prozkoumání zahrady a objevování jejích zajímavých zákoutí. Může se proměnit v originální útočiště, zahradní pracovnu, romantické posezení, případně wellness zónu s vířivkou pro dva, skrytou před pohledy ostatních obyvatel domu nebo sousedů. Jestli rozměry vaší zahrady umožňují postavit pergolu skrytou v zeleni, stojí za to vzít tyto výhody v úvahu!

Nezapomeňte na vhodnou podlahu do pergoly.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2561 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2561 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.