Hledat
Sezónní témata
31. srpna 2021

Konec prázdnin: zakončete léto zahradní party i novým vybavením pokojíčku

Redakce
2
2902 přečtení
Konec prázdnin: zakončete léto zahradní party i novým vybavením pokojíčku
Začátek nového školního roku je tady – jak ho dětem co nejvíce zpříjemnit? Uspořádejte oslavu rozloučení s létem a připravte dětské pokojíčky na nadcházející měsíce!

Tipy na zahradní party ke konci prázdnin

Okolo začátku školního roku bývají už všichni kamarádi zpátky z prázdnin doma, je tak ideální příležitost pozvat je na malou zahradní oslavu. Venkovní party nevyžaduje velké přípravy, stačí přichystat dostatek jídla a pití, možná i nějaké hry a soutěže o sladkosti nebo drobné hračky. Pokud budete chtít uspořádat párty se vším všudy, sežeňte také nějakou párty výzdobu. Zázemí v pergole má tu výhodu, že vás nezaskočí ani nečekaný déšť – stačí zaklopit střešní lamely.

Děti bude bavit lovení jablek pomocí úst z lavoru s vodou, běh s vejcem na lžíci nebo „hledání pokladu“. Nebo jim dejte k dispozici různé zahradní hry, jako kuželky, minigolf nebo pétanque, a zabaví se samy.

Kdy začíná školní rok?

Tradičně začíná školní rok 1. září, pokud toto datum nepřipadá na pátek. V takovém případě se jde poprvé do školy až v pondělí 4. září. Letos bude 1. září ve středu, prvňáčci (a samozřejmě i všichni ostatní žáci základních a středních škol) tak usednou do lavic přesně v tradiční datum.

Jak zařídit pokoj pro školáka

Životní změnu u prvňáčků by měla doprovázet i změna vybavení pokojíčku – přece jen už kromě her a spaní bude sloužit také k učení a přípravě do školy. Základem je samozřejmě kvalitní psací stůl a židle, nejlépe rostoucí. V pokoji by také měl být k dispozici dostatek úložných prostorů pro učebnice, sešity, psací potřeby a další učební pomůcky.

Snažte se co nejvíce oddělit herní a spací zónu od studijního prostoru, jak vizuálně, tak prostorově. Pracovní prostor a hrací koutek by neměly být nikdy těsně u sebe, aby se dětem lépe „přepínalo“ mezi jednotlivými funkcemi pokoje.

Pro psaní úkolů potřebuje školák dostatečně osvětlený pracovní stůl. Možná, že dítě mělo vlastní stůl na kreslení ještě před první třídou, teď je ale čas ho vybavit kvalitní stolní lampou. Denní světlo by u praváků mělo přicházet z levé strany stolu, proto pokud máte tu možnost, postavte stůl levým krajem pod okno. Změna se může týkat také stínění: školáci už zvládnou ovládat a nezničit klasické horizontální žaluzie, případně plisse žaluzie, které umožní dostatečný přísun denního světla a přitom zachování soukromí.

Nejnovější

Svět Isotra
26. února 2024

Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu

Redakce
3
2902 přečtení
Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu
21. února jsme si připomněli Mezinárodní den mateřského jazyka. Víte, odkud pocházejí některé termíny, které v oblasti stínění běžně používáme?
Sezónní témata
8. února 2024

Oáza klidu: Jak najít rovnováhu a klid ve světě plném shonu

Redakce
3
2902 přečtení
Oáza klidu: Jak najít rovnováhu a klid ve světě plném shonu
V dnešním zrychleném světě je důležitější než kdy jindy najít si čas pro sebe. Objevte, jak můžete vytvořit svou osobní oázu klidu a udržet si duševní rovnováhu každý den.