Hledat
Sezónní témata
5. listopadu 2019

Listopad na zahradě - jak nejlépe zazimovat užitkovou zahradu

Redakce
4
4531 přečtení
Listopad na zahradě - jak nejlépe zazimovat užitkovou zahradu

Kdy zazimovat zahradu? V listopadu už byste s tím neměli otálet, ať vás nezaskočí mrazy a sníh. Zjistěte, co potřebuje užitková zahrada před zimou!

Jaké ovoce a zeleninu sklízíme v listopadu

Listopad je posledním měsícem pro sklizeň odolných plodin. Sklízíme kořenovou zeleninu – mrkev, pastinák, celer, ředkev, červenou řepu nebo tuřín. Mrkev, pastinák i černý kořen vydrží na záhonech celou zimu (při holomrazech je potřeba přikrýt je slámou). Pokud jsme koncem srpna a v září ještě zaseli, můžeme sklízet také kapustu (hlávkovou i růžičkovou), čínské zelí, zimní pór, čekanku, polníček, ředkvičky, mangold, špenát nebo zimní či jarní cibuli. Další zeleninové tipy najdete tady. Ze stromů v listopadu sklízíme kdoule, sladkoplodý jeřáb, plody mišpule nebo nejpozdnější jablka (počkáme ale, až přes den poleví mrazy).

Co v listopadu zasít na záhony

Pokud nemrzne, můžeme vysít zeleninu pro první jarní sklizeň: ranou karotku, ředkvičky, salát, cibuli nebo petržel (naťovou i kořenovou). Záhony přikryjeme bílou netkanou textilií, řádky ochráníme mulčem. Sejeme ideálně do rýh, které udržují vlhkost a chrání před teplotními výkyvy.

538

Pranostiky pro měsíc listopad

  • Jaký listopad, takový březen.
  • Když na Dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje.
  • Když ještě v listopadu hřmívá, úrodný rok nato bývá.
  • V listopadu příliš mnoho sněhu a vody, to známka příští neúrody.
  • Půjde-li husa na Martina po ledě, příští rok dlouhé léto bude.
  • Když se v listopadu hvězdy třpytí, mrazy se brzo uchytí.
  • Kateřina na ledě, Vánoce na blátě.
  • Stromy-li v listopadu kvetou, sahá zima až k létu.
  • Když na svatého Ondřeje sněží, sníh dlouho poleží.

Konec letního času: přestáváme trávit na zahradě volný čas

S příchodem nízkých teplot a koncem letního času už na zahradě pravděpodobně nebudeme trávit ani ta nejteplejší odpoledne – jako by nestačilo, že je každý den tma o něco dříve, posun času rázem urychlil příchod tmy o hodinu a tím pádem se také dříve ochlazuje. Měli bychom vyčistit venkovní žaluzie a pokud máte pergolu, bude také potřeba ji připravit na zimu. V některém z následujících článků vám poradíme, jak na to!

536

Foto: Alisa Anton

Jak připravit zahradu na zimu

Podobně, jako jsme postupovali při zazimování balkonu, ale ve větším měřítku – také na zahradě je potřeba kromě sklizně zralých plodů ochránit před nepřízní počasí trvalky, zahradní nábytek a další venkovní vybavení. Spadané listí shrabeme nebo vyluxujeme vysavačem na listí a dáme ho na kompost. 

Neodstraňujeme listí z celé plochy zahrady. Někde v rohu necháme hromádku větví a neshrabaného listí – toto útočiště umožní přezimování užitečného hmyzu nebo dokonce ježků.

Trávník je vhodné před zimou posekat, pokud jsme to již neudělali, ale ne úplně nakrátko – vhodná je délka kolem pěti centimetrů. Neosázené záhony zryjeme a pohnojíme kompostem, poslední posekanou trávou nebo chlévskou mrvou; zbylý kompost proházíme a provzdušníme. Před zimou důkladně zalijeme stromy a keře. Pokud má na zahradu přístup zvěř, obalíme kmeny pletivem. Trvalky na záhonech přikryjeme chvojím, senem nebo vrstvou kompostu. Zahradní nábytek umyjeme a pokud je to možné, sklidíme ho např. do zahradního domku – pokud ho necháváme venku, ochráníme ho plachtou nebo speciálním obalem. Ujistíme se, že všechny markýzy jsou důkladně zatažené a nemůže k nim pronikat vlhkost.

Zazimování vodních nádrží

Zahradní jezírko není nutné vypouštět, důležité ale je ho pravidelně čistit od spadaného listí a dalších nečistot. Choulostivější vodní rostliny bude potřeba vyndat a uložit v nádobě s vodou např. ve sklepě nebo jiném chladnějším místě, kde teplota neklesne pod bod mrazu. Před příchodem mrazů odstraníme čerpadlo, vodní filtry a další prvky vybavení (třeba UV lampy). Pokud v jezírku přezimují rostliny nebo vodní živočichové, bude potřeba do něj vložit plovák proti úplnému zamrznutí hladiny; k úspěšnému přezimování ryb je nutná hloubka minimálně 1 m. Sudy a jiné nádoby na dešťovou vodu vyprázdníme a uložíme dnem vzhůru.

Kromě sudů nezapomeneme uložit prázdné květináče a tácky, stroje a zahradní nářadí. A teď už zbývá jen těšit se na jaro!

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
4531 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
4531 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.