Hledat
Svět Isotra
5. září 2022

Na co myslet při výběru pergoly

Redakce
3
1407 přečtení
Na co myslet při výběru pergoly
Pergola je skvělým praktickým i estetickým doplňkem každé zahrady. Měli byste si ale pořídit spíš klasickou dřevěnou, nebo moderní hliníkovou? Ukotvenou do stěny, nebo stojící samostatně v zahradě?

Materiál: hliník versus dřevo

Když se řekne pergola, někdo si představí klasickou dřevěnou konstrukci. Dřevěné pergoly se hodí ke starším budovám a dřevostavbám, je s nimi ale výrazně více práce: dřevo se musí pravidelně natírat a udržovat, jinak je budou ohrožovat plísně a dřevokazné houby.

Hliníková pergola může být ze začátku nezvyklou představou. Především k novějším budovám se však velmi dobře hodí. Je prakticky bezúdržbová a působí luxusně. K tomu má sklopné lamely, takže vás nezaskočí ani polední slunce, ani nenadálá přeháňka.

Umístění: u domu nebo v zahradě

Nejobvyklejší volbou je pergola ukotvená do stěny. Někdy to ale není možné, třeba kvůli nedostatku prostoru u domu nebo proto, že chcete mít zázemí uprostřed zahrady. Přečtěte si podrobný článek o tom, jak se rozhodnout, kam umístit pergolu.

Zvažte i to, jak bude pergola velká. Nezapomeňte, že na stavby nad 25 m2 zastavěné plochy budete potřebovat stavební povolení. Zvládnete postavit pergolu svépomocí?

Podklad pod pergolu

Podlaha v pergole by měla odolat rozmarům počasí, být dostatečně pevná a odolná. Roli samozřejmě hraje i vzhled a osobní preference. Máte na zahradě i bazén? Propojte ho s oblastí pergoly vhodným povrchem.

Osvětlení, zastínění a další doplňky

Zdá se to jako drobnost, ale zlepší to kvalitu pobytu v pergole a rozšíří možnosti jejího používání. Pro zkracující se podzimní večery se hodí integrované osvětlení, proti ostrým paprskům zapadajícího slunce zase dodatečné boční zastínění. Blížící se podzim vůbec neznamená, že sezóna využívání pergoly brzy skončí. Užijte si podzim v pergole!

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1407 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1407 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.