Hledat
Sezónní témata
5. října 2021

Podzim v pergole

Redakce
2
4360 přečtení
Podzim v pergole
Babí léto odchází a zahradu nebo terasu v nejbližších týdnech čeká zazimování – to ale neznamená, že musíte rezignovat na posezení v pergole. Jak vybavit pergolu, aby v ní bylo příjemně i během podzimu?

Ochraňte pergolu proti větru

Aby v pergole nefoukalo, s tím mohou pomoci různé zástěny. Do hliníkových pergol se hodí screenové rolety nebo venkovní žaluzie – pergola ARTOSI s jejich montáží předem počítá.

Zastínění proti dešti a prvnímu sněhu

U bioklimatické pergoly nemusíte řešit žádné dodatečné zastínění: naklápěcí lamely s gumovým těsněním a řízeným odtokem si poradí s deštěm i se sněhem. Při konfiguraci pergoly ARTOSI si můžete dokonce střechu rozdělit na několik sekcí a naklápět lamely nezávisle v každé z nich.

Teplo v pergole

Aby vám bylo v pergole teplo, k tomu pomohou už zmiňované zástěny před větrem. S klesajícími teplotami už to ale nestačí: tehdy mohou přijít ke slovu elektrické či plynové infrazářiče. Pořízení elektrického zářiče do pergoly je nejjednodušší a nejlevnější, musíte ale mít po ruce elektrickou zásuvku. Plynové hořáky mají vlastní propan-butanovou lahev, umístíte je tam, kam právě potřebujete, a nemusíte se omezovat dosahem kabelu. Oproti elektrickým je však můžete používat jen v dobře větraných prostorách – zastínění pergoly proti větru tak nemůže být příliš velké. Tepelnou pohodu v pergole doladíte hřejivými dekami, které bývají k dispozici i na zahrádkách restaurací.

U infrazářičů, které budete používat venku, si ověřte jejich odolnost proti vodě (IP).

Dostatek světla

S příchodem podzimu se rychleji stmívá, což se ještě výrazněji projeví při skončení letního času o posledním říjnovém víkendu. Trávení volných večerů v pergole pak kromě chladu zkomplikuje i brzký nástup tmy. Do bioklimatické pergoly ARTOSI můžete zabudovat LED pásek nebo použít jednotlivé LED svítilny, ať už závěsné, nebo k položení na stůl či na zem. O výběru venkovního osvětlení pergoly nebo terasy jsme psali zde.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
4360 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
4360 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.