Hledat
Sezónní témata
19. března 2019

Jaký povrch se hodí pod naše pergoly?

Redakce
6
9078 přečtení
Jaký povrch se hodí pod naše pergoly?

Venkovní prostor pro grilování, čtení knížky nebo pořádání různých akcí je pro nás důležitý. Není potřeba být zavřený doma, když máme k dispozici zahradu s pergolou. Pokud teprve nad stavbou pergoly ISOTRA uvažujete, pak je potřeba i zvážit to, po jaké podlaze budete šlapat.

Výběr podlahy pod pergolu

Při výběru podlahy pod naše pergoly není důležitý jen její vzhled, ale také funkčnost. Tento venkovní prostor podléhá povětrnostním vlivům, střídání teplot a rozmarům počasí. Každý materiál má jiné nároky na údržbu a jeho pořízení je jinak finančně nákladné. 

Při výběru si sami ujasněte priority, tedy kolik do ní chcete investovat, zda má být s protiskluzovým povrchem, bez náročné údržby nebo také jaké u vás převládá počasí. 

Typy podlah 

Zámková nebo keramická dlažba
Zámková dlažba je nestárnoucí klasikou a patří mezi nejlevnější varianty. Na rozdíl od keramické dlažby se pokládá na sucho. Keramická dlažba se nehodí do prostředí, kde často prší a v zimě příliš mrzne. Dlažba by měla být mrazuvzdorná, nenasákavá a je potřeba dávat pozor na to, aby nepraskala.

Dřevo
Velmi populární jsou dřevěné podlahy, které lze využít u moderní novostavby i u roubenky u lesa. Vybrat si můžete z široké nabídky tuzemských i zahraničních dřevin. Tropické dřeviny mají širokou škálu barev a jsou mnohem odolnější. Nevýhodou pak je náročná údržba, kdy je podlahu potřeba pravidelně ošetřovat proti červotočům, plísním, houbám a vlhkosti. 

154

Kámen
Použít můžete na stavbu podlahy také kameny jako jsou žula, travertin, mramor, andezit, pískovec a mnoho dalších. Kamenná podlaha se vám může zdát chladná, na druhou stranu má skutečně dlouhou životnost a není potřeba se o ni složitě starat. Moderní alternativou je kamenný koberec, který je tvořen oblázky a pryskyřicí a je vhodné na různé typy podlah venku i v interiéru.

155

Dřevoplast
Terasa zastřená pergolou Mira 4 si zaslouží kvalitní podlahu vyrobenou z dřevoplastu neboli WPC. Je to materiál podobný dřevu, má však mnohem lepší vlastnosti jako jsou tvrdost, odolnost, není náročný na údržbu a také je stálobarevný a tvarově stálý. Zde nehrozí zadření třísky, pokládka probíhá jako u dřevěné podlahy. Nevýhodou u levnějších variant je vzhled podobný spíše plastu a tak snadno poznáte, že jde o imitaci. Je proto lepší na ní nešetřit. 

156

Pomůžeme vám nejen s výběrem pergoly, ale také s vhodnou podlahovou krytinou. Výběr vhodné krytiny závisí na mnoha parametrech a zároveň musí ladit s okolím domu. Jen tak bude pergola naprosto dokonalá.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
9078 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
9078 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.