Hledat
Dům a zahrada
19. července 2022

Bazén na zahradě: jak upravit okolí

Redakce
3
4022 přečtení
Bazén na zahradě: jak upravit okolí
V letních dnech není nic lepšího. Smočit se ve vlastním bazénu! Jak ale na to, aby příjemnému osvěžení odpovídalo i okolí vodního rezervoáru?

Tráva, nebo pevná podlaha?

Za prvé záleží, jestli máme bazén nadzemní nebo zapuštěný do terénu. Okolí obou druhů bazénů by mělo být protiskluzové, u nadzemního bazénu ale musíme ještě počítat s chladnější částí roku, kdy na vyhrazené ploše bazén stát nebude. Nejsnazší je nechat kolem bazénu trávu, v tom případě ale musíme počítat s tím, že si budeme našlapávat a do vody nanášet hlínu, kamínky a další nečistoty. Alespoň částečně lze problém řešit textilní nebo gumovou podložkou v oblasti schůdků. Pokud ale máme možnost, hodí se prostor pod bazénem a kolem něj vyložit zdrsnělou dlažbou, přírodním nebo umělým kamenem.

V rámci bezpečnosti by jak nadzemní, tak i zapuštěný bazén měl mít možnost zakrytí. Určitě také nenechávejte v okolí bazénu děti bez dozoru.

Snadná údržba a tepelný komfort

Povrchu v okolí zapuštěného bazénu bychom měli věnovat ještě více pozornosti. Měl by být pochopitelně také protiskluzový, ale kromě toho by se měl i snadno udržovat a také se ve slunečných dnech příliš nerozpálit. Povrch, který pálí do bosých nohou, dokáže používání bazénu znepříjemnit.

Dlažba, kámen i betonové dlaždice se sice snadno udržují, ale pálí do chodidel. Dřevo je příjemné a nerozpálí se, vyžaduje ale zase náročnější údržbu. Mezi kompromisní materiály patří směs kamínků s pryskyřičným pojivem, případně dřevoplastový kompozit woodplastic – směs dřevěných pilin a polymerů, která na omak i vizuálně připomíná dřevo, má vysokou životnost a snadno se udržuje. Přitom nemusíte mít strach z jeho neekologičnosti – dá se plně recyklovat.

Z materiálu woodplastic se vyrábějí i plotové dílce, je tak možné sladit plot nebo zástěnu u bazénu s podlahou okolo.

Zázemí v pergole

Mohlo by se zdát, že kromě zahradního lehátka nebo deky už k bazénu nic víc nepotřebujete. Zahradní pergola na dosah ale dokáže pobyt na zahradě zpříjemnit a zkvalitnit. Pod pergolou může být posezení, ale také stůl s občerstvením, odkládací sušák na ručníky nebo celá letní kuchyně. Přímo od bazénu si tak můžete odskočit třeba na pochoutky z grilu.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
4022 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
4022 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.