Hledat
Dům a zahrada
11. června 2021

Místnost navíc? Nejjednodušší způsoby přepažení místnosti

Redakce
14510 přečtení
Místnost navíc? Nejjednodušší způsoby přepažení místnosti

Jak rozdělit velkou místnost na dvě a získat pracovní koutek, místo na spaní nebo domácí posilovnu? Přehled dostupných řešení!

Sádrokartonová příčka

První věc, která každého napadne, když se řekne přepažení. Pevné příčky ze sádrokartonu mají ale řadu nevýhod – nejvýznamnější je asi ta, že nepropouští světlo. Když jsou v takovém případě okna jen v jedné polovině místnosti, máte smůlu – i kdybyste plánovali trvale zatemněnou filmovou místnost, bude nutné ji občas vyvětrat. Výhodou naopak je, že příčka bude vypadat stejně jako stěna, můžete ji stejně nabarvit nebo otapetovat. 

878

Pevné příčky je možné postavit z průsvitného plastu nebo tvrzeného matného skla – místnost si pak uchová většinu svého prosvětlení. Existují ale i další způsoby, jak zachovat velkou část denního světla.

Přepažení místnosti pomocí nábytku

Jako dočasné řešení je tento způsob velmi oblíbený – knihovna nebo velká skříň opticky oddělí například jídelní kout od sedací soupravy nebo spací koutek od zbytku místnosti, kde pracujete. Nevýhody jsou zřejmé: jde o spíše symbolické oddělení, aby vás u jedné činnosti nerušil pohled do dalších funkčních zón. Neutlumí zvuk a s něčím soukromým se za nábytek také neschováte.

Pro dočasné oddělení jednoho koutu místnosti můžete použít paraván – kryje podobně jako nábytek, ale na rozdíl od něj je skladný a přenosný.

Shrnovací dveře

Dostatečné soukromí a přitom snadnou montáž i otevírání nabízejí posuvné interiérové dveře. Ty se vyrábějí i s průhledy, takže jimi proniká denní světlo do druhé poloviny pokoje. V případě, že je chcete instalovat jinam než do klasického dveřního otvoru, je ale potřeba nechat si je vyrobit na míru. Ne do všech interiérů se pak bude „harmonika“ designově hodit. 

879

Někde mezi nábytkem a shrnovacími dveřmi stojí možnost rozdělit místnost pomocí závěsů. Tento způsob oddělení je ideální například pro šatnu nebo prostor pro koníčky – nepočítá se s tím, že budete používat zároveň obě funkční zóny, spíše jde o vizuální schování oblečení, rozloženého šití nebo rozpracovaného malířského plátna.

Japonské stěny: soukromí, světlo i elegance

Úplné vizuální rozdělení a zároveň možnost dostatečného průniku denního světla nabízejí japonské žaluzie neboli japonské rolety. Jde vlastně o posuvné látkové panely, které je možné ukotvit přímo do stropu. Můžete popustit uzdu fantazii a vybrat si z mnoha druhů látek včetně zatemňujících, pokud naopak o průnik světla z druhé části místnosti nestojíte. Jen zvukovou izolaci vám japonské stěny nezajistí.

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
14510 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
14510 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.