Hledat
Udělej si sám
6. listopadu 2020

Tipy pro karanténu: Zařiďte si koutek na čtení

Redakce
1
2297 přečtení
Tipy pro karanténu: Zařiďte si koutek na čtení

Co s volným časem v listopadu? Vládní opatření na jedné straně a zhoršující se počasí na straně druhé nám výrazně snižují výběr. Čtení v pohodlném křesle a se šálkem teplého nápoje ale patří mezi aktivity, které můžeme provozovat skoro za všech okolností. Jak si doma vytvořit pro čtení co nejpříjemnější podmínky?

Vytvořte si samostatný čtecí koutek

Jestli jste zvyklí číst například v obýváku na gauči, může se vám stávat, že se nezvládnete uvolnit a na knížku se naplno soustředit – na vaše smysly útočí puštěná televize nebo rádio, neuklizené nádobí od svačiny nebo koš s prádlem čekajícím na složení. Málokdo má k dispozici speciální pokoj, který by mohl sloužit jako čítárna nebo domácí knihovna. Podobně jako při vytváření pracovního koutku si ale můžete rozdělit větší místnost japonskou stěnou, která vám poskytne soukromí a klid na čtení. O dalších výhodách japonských stěn jsme psali například v tomto článku.

748

Co by nemělo chybět v koutku na čtení?

  • pohodlné křeslo nebo jiný sedací nábytek s opěradlem
  • okno pro dostatek přirozeného světla
  • příjemné, tlumené osvětlení (například stojací lampa) na večer
  • odkládací stolek na pití, svačinu nebo poznámkový blok
  • malá knihovnička se zásobou nepřečtených či rozečtených knížek

Stínění přátelské pro celoroční čtení

Sluníčko na podzim a v zimě příliš ostré nebývá, pokud ale chcete čtecí koutek využívat i v jiných částech roku, musíte myslet i na vhodné zastínění oken. Na čtení se hodí rozptýlené světlo z rolet, ideálně s látkou typu den a noc. Tipy na využití rolet den a noc najdete zde.

747

Další výbornou volbou jsou plisse žaluzie, jejichž horní a spodní profil je možné posouvat podle potřeby a mít tak v místnosti zároveň dostatek světla i odstíněnou právě tu část, kam se přímo opírá slunce.

Jelikož začíná zima, nezapomeňte načerpat inspiraci o nejvhodnějších interiérových barvách pro toto roční období v našem znovu aktuálním loňském článku.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2297 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2297 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.