Hledat
Dům a zahrada
13. ledna 2020

Máte doma tmu? Prosvětlete interiér, nečekejte na jaro!

Redakce
3
3512 přečtení
Máte doma tmu? Prosvětlete interiér, nečekejte na jaro!

Dostatek světla pomáhá vylepšovat naši náladu – a především v zimě, kdy se brzy stmívá a pozdě rozednívá, potřebujeme doma získat a udržet světla co nejvíce. Přehled tipů a nápadů, jak na to.

Co nejsvětlejší plochy v interiéru

Platí to zejména pro podlahu a výmalbu zdí, ale také bytový textil a povrch velkých kusů nábytku – kuchyňské linky, obývací stěny nebo gauče. V menších a nedostatečně osvětlených prostorách byste měli jednoznačně preferovat světlé barvy – velké jednobarevné plochy lze snadno „rozbít“ tmavými doplňky, naopak velkou tmavou plochu světlými doplňky nerozzáříte. Pokud na vás nedostatek světla působí nepříjemně a stěny vašeho bytu mají příliš tmavý odstín, pomůže jejich výmalba na bílou nebo jinou světlou barvu. Při zařizování bytu dejte přednost menším kusům nábytku a také alespoň na zimu minimalizujte velkoformátové nástěnné dekorace, především ty tmavé – i ony způsobují, že se místnost zdá opticky tmavší a menší.

580

Foto: Alexandra Gorn

Zkuste nábytek s lesklým lakovaným povrchem, který odráží světlo. Podobně fungují i zrcadla, ať už samostatná nebo na dveřích skříní.

Zbavte se záclon

Nezdá se to, ale i záclony dovedou ubrat velké množství světla pronikajícího okny do místnosti. Jestli se jich nechcete zbavit úplně, zvažte alespoň jejich zkrácení do půli oken, elegantnějším a modernějším řešením jsou ale plisse žaluzie, které umožňují zastínit jen část okna. Psali jsme také o tom, jak vybrat pro plisse a další interiérový textil nejvhodnější barvy právě pro zimní období!

581

Foto: SidekixMedia

Přeplněné parapety, poličky a stolky

Zdá se vám, že přeháníme? Pokud vaše parapety slouží jako odkládací stolky nebo květinové poličky, omezujete tím přístup světla do místnosti. U poliček, které nejsou přímo u oken, zase platí, že velké množství předmětů opticky zmenšuje a zahlcuje prostor. Minimalistický interiér s minimem vystavených věcí se rozhodně lépe udržuje a má příznivý vliv na náš psychický stav.

Ponechte si drobné kovové dekorace, například svícny nebo krabičky. Lesklý povrch kovu bude odrážet světlo a interiér příjemně rozzáří.

Lepší osvětlení

Zamyslete se, jestli svítidla ve vašem bytě nemají příliš tmavá nebo uzavřená stínidla, která většinu vyzářeného světla zbytečně pohlcují. Zkuste je nahradit vzdušnějšími proutěnými nebo papírovými, případně přidat dodatečné lampičky, LED pásky nebo bodovky tam, kde je světla přesto pořád málo.

Možnosti, kam přidat další osvětlení

  • bodovky do koupelen, kuchyní, ale například i obývacího pokoje
  • LED osvětlení ke kuchyňské lince, pod televizi nebo ke skříňkám
  • lampičky ke křeslům na čtení a k pracovnímu stolu
  • světelné řetězy kamkoli, kde vám udělají radost
  • svíčky na kuchyňský stůl a konferenční stolek (pozor na bezpečnost!)

Zrušení zděných příček

Je to trochu razantní řešení, ale pokud uvažujete o zrušení některé z bytových příček, v prosvětlení interiéru vám to jen pomůže. Vybouráním zdí, které nejsou nosné, získáte světlo z oken obou dosud oddělených místností. Jeden velký prostor místo několika uzavřených místností má svoje výhody, ale pochopitelně i nevýhody. Pro případ, že potřebujete vizuálně oddělit například pracovní nebo studijní kout, prostor na cvičení nebo na spaní, se výborně hodí posuvné japonské stěny. Když si na ně vyberete světlé látky, získáte mnohem více světla, než kdyby byl prostor oddělen zděnými příčkami. O výhodách japonských žaluzií pro dostatek příjemně rozptýleného světla v bytě jsme psali na blogu.

579

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3512 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
3512 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.