Hledat
Udělej si sám
10. listopadu 2020

Tipy pro karanténu: Zařiďte si filmovou místnost

Redakce
2
2419 přečtení
Tipy pro karanténu: Zařiďte si filmovou místnost

Jak si zařídit a čím zastínit místnost pro sledování filmů a seriálů? Vytvořte si z obývacího pokoje nebo i z ložnice perfektní domácí kino a nevyvedou vás z míry ani podzimní plískanice, ani omezení vycházení.

Jak zastínit místnost pro sledování televize

Nejspíš to znáte: když se chcete dívat na filmovou novinku nebo oblíbený seriál ještě za světla, ruší vás různé odlesky a odrazy na obrazovce. Řešením je důkladné zatemnění místnosti. Vhodnou volbou jsou především předokenní rolety – díky postranním lištám nepropustí světlo ani z boku okna, a navíc utlumí také venkovní hluk, což je pro sledování televize vítaným bonusem. S látkou typu blackout lze interiér elegantně zastínit také prostřednictvím screenových rolet. Konkrétně typ SCREEN HR8-ZIP Interiér BO udržuje zatemňující látku neustále napnutou a prostor mezi ní, vodicími lištami a boxem je neprostupně uzavřen. A nezapomeňte důkladně zatemnit i střešní okna, pokud je v televizní místnosti máte.

751

Pokud si chcete užít velký obraz a zážitek blízký návštěvě kina, zvažte pořízení projektoru. Obraz z projektoru je navíc příjemnější pro sledování i z většího úhlu, tedy i při větším počtu diváků. Pro kvalitní projekci je ale potřeba opravdu důkladné zatemnění místnosti.

Filmový koutek v malém bytě

V běžných bytech není většinou možné vyčlenit jednu místnost specificky pro sledování filmů a seriálů. Ať už máme televizi či projektor v obývacím pokoji, nebo v ložnici, musí místnost plnit i další funkce. Přepažit pokoj japonskou stěnou je vhodným řešením jen v případě, že má „nefilmový“ zbytek místnosti vlastní okna. V takové situaci můžete použít látku se zatemňujícím účinkem a televizní koutek tak zcela zastínit. Počítejte však s tím, že zvuk bude slyšet i v oddělené části. Více o rozdělování místností japonskými roletami si přečtěte zde.

752

Jak daleko má být televize od místa, kde ji sledujeme?

Ve zkratce: zhruba 2,5násobek její úhlopříčky. Záleží ale i na jejím rozlišení – čím je větší, tím lze k obrazovce sedět blíž. Televizi umístěte tak, aby její střed byl zhruba ve výši vašich očí při sledování.

Světlo při sledování televize

Rušivé denní světlo při sledování filmů či seriálů lze eliminovat zatemňovacími roletami nebo závěsy. Sledovat televizi v naprosté tmě ale může unavovat oči, zvažte proto ambientní osvětlení například pomocí LED pásků na zadní straně televizoru – při použití RGB pásků můžete libovolně měnit barvu i intenzitu světla. Některé novější televizní přístroje už mají ambientní podsvícení vestavěné. Věnujte také pozornost poloze, kterou při sledování zaujímáte, a dělejte si přestávky na procvičení zad a končetin, podobně jako při práci.

753

Dáváte přednost čtení? Zařiďte si doma čtecí koutek podle našeho článku.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
15. dubna 2024

Dveřní síť proti hmyzu: Typ H2

Redakce
3
2419 přečtení
Dveřní síť proti hmyzu: Typ H2
Zůstaňte ochráněni a v pohodlí s novou dveřní sítí proti hmyzu typu H2, která přichází na trh jako vylepšení populárního modelu H1.
Svět Isotra
26. února 2024

Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu

Redakce
3
2419 přečtení
Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu
21. února jsme si připomněli Mezinárodní den mateřského jazyka. Víte, odkud pocházejí některé termíny, které v oblasti stínění běžně používáme?