Hledat
Sezónní témata
25. listopadu 2019

Barvy pro zimní pohodu: jak si zařídit útulný domov v duchu hygge?

Redakce
3
3879 přečtení
Barvy pro zimní pohodu: jak si zařídit útulný domov v duchu hygge?

Jak se psychicky co nejlépe připravit na zimu? Které barvy vám pomohou, abyste se doma cítili dobře? Tipy a rady, jak si před zimou zútulnit domácnost.

Životní styl hygge: jak si zpříjemnit zimní období

Hygge pochází z Dánska a Dánové, stejně jako všichni Skandinávci, dobře vědí, jak přežít dlouhé a tmavé zimy: obklopit se přáteli, přidat světlo svíček a zachumlat se do teplých dek a oblečení.

Být v teple je jednou z důležitých podmínek hygge! O tom, jak udržet doma ideální tepelnou pohodu, jsme psali zde. A dávejte pozor také na zbytečné profukování okny a dveřmi.

Kromě výše zmíněného k hygge patří dobré jídlo, šálek horkého nápoje… a neoddělitelným faktorem je také útulné a příjemné prostředí. Při zařizování interiéru hygge klade důraz na neutrální barvy – právě ty pomáhají vytvořit klidnou a pozitivní atmosféru.

552

Foto: Oskar Ylidiz

Vhodné barvy pro zařízení domova ve stylu hygge

  • světle šedá
  • krémová
  • různé odstíny hnědé
  • hřejivé pastelové barvy

Do neutrálních, spíše světlejších a teplejších barev může být laděn nábytek i bytové doplňky – deky, polštářky a jiné dekorace. Zapomínat bychom ale neměli ani na zastínění oken, které v bytě zabírá poměrně velkou plochu – přitom vnitřní žaluzie nebo například plisse působí nejpříjemněji právě v přírodních odstínech.

Barvy do zimního interiéru

Velký přehled, jaký vliv mají barvy na váš organismus, jsme vám přinesli v létě. Právě v zimě trávíme obvykle doma nejvíce času, a proto se hodí mít návrhu interiéru barevně přizpůsobený zimnímu období – energii, kterou nemůžeme doplňovat ze slunečního svitu, tak aspoň částečně získáme zpět z okolí. Optimistické barvy můžete domovu dodat kromě doplňků například i na vnitřních roletách nebo japonských žaluziích.

553

Jaké barvy nám v zimě zvednou náladu?

  • žlutá (osvobozuje a přináší radost)
  • oranžová (povzbuzuje a zahřívá)
  • růžová (rozněžňuje a uvolňuje)
  • modrá (uklidňuje a harmonizuje)
  • zelená (vyrovnává a pomáhá relaxovat)

Kromě barevného vyladění interiéru nezapomínejte i v zimě chodit ven (aspoň půl hodinky na čerstvém vzduchu pomůže naší psychice i fyzické kondici). Jezte zdravě, ale zároveň tak, aby vás jídlo zahřálo a zasytilo – vhodné jsou třeba husté polévky, pečená zelenina nebo luštěninové eintopfy. Dostatečně odpočívejte a hodně spěte, scházejte se s přáteli a blízkými a zima nemá šanci dostat se vám na kobylku!

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3879 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
3879 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.