Hledat
Sezónní témata
30. září 2021

Zakládáme zahradu: Co zasadit a zasít na podzim?

Redakce
2
7705 přečtení
Zakládáme zahradu: Co zasadit a zasít na podzim?
Mohlo by se zdát, že od sklizně posledních plodů po zazimování není na podzim na zahradě co dělat. Opak je pravdou: říjen je ideální dobou na sázení ovocných stromků i ozdobných keřů, vysazování cibulovin nebo setí ozimé zeleniny. Podzimní výsadba svědčí i růžím nebo česneku. Čím vším můžete na podzim vylepšit zahradu?

Ovocné stromy a keře

Choulostivější stromy a keře vysazujte zhruba do poloviny října. Týká se to především broskvoní a meruněk, v chladnějších oblastech i ořešáků. Od poloviny října do prvních mrazíků, tedy zhruba do listopadu, můžete sázet všechny ostatní ovocné stromky: jabloně, hrušně, slivoně, třešně či višně. Kořeny stromku ponořte na několik hodin do vody a sázejte je do připravených jam – zhruba 60 cm v průměru, pro zákrsek alespoň 40 cm hlubokých, pro čtvrtkmen zhruba 50 cm. Před zasazením zatlučte do jámy opěrný kůl a vložte stromek tak, aby byl zakryt zeminou do stejné výšky jako ve školce. Zeminou promíchanou s uleželým kompostem jemně zasypte kořeny a postupně mírně upěchovávejte, aby v kořenech nezůstaly vzduchové kapsy. Po sešlapání ještě ke stromku nahrňte cca 10 cm půdy jako rezervu – tu už nesešlapávejte.

Tip: Při sázení stromů myslete na to, aby měly okolo sebe dost prostoru k růstu, alespoň 5 metrů. Pokud plánujete ovocné stěny, stačí cca 1,5 metru.

V průběhu října je vhodný čas i na sázení kvetoucích okrasných keřů. Šeřík, zlatici (nazývanou obvykle zlatý déšť), kdoulovec, tamaryšek nebo trojpuk. Jáma na sázení by měla být o něco větší než kořenový bal, na dno můžete dát lopatu přesátého kompostu. Zasadit můžete i růže.

Zelenina pro jarní sklizeň

Do lehké, spíše písčité půdy na slunné místo můžete na podzim vysít i některé mrazuvzdorné druhy zeleniny – budete je mít připravené pro ranou jarní sklizeň. Zimu přečkají ředkvičky, ozimé saláty, špenát, zimní pórek nebo mrkev, petržel a pastinák. Přesto je lepší přikrýt je proti holomrazům například bílou geotextilií.

Zasaďte si česnek a jarní cibuloviny

Česnek miluje chladné teploty a ideální čas na jeho venkovní výsadbu bude pravděpodobně až v listopadu nebo začátkem prosince – teplota půdy by se měla ustálit na zhruba 9 °C. I v říjnu je ale možné zkusit česnek zasadit: o pravidle „čím dříve, tím hlouběji“ a dalších užitečných radách pro pěstování česneku se dočtete v našem průvodci.

Od konce září do října sázejte i cibulky narcisů, tulipánů, modřenců, hyacintů, krokusů nebo sněženek a bledulí. Hloubka jamky by měla být asi 2–2,5násobek průměru cibulky (u narcisů o něco hlouběji). Dno jamky naplňte hrstí kompostu a dodržujte rozestupy podle velikosti rostlin, cca 5–10 cm. Nejrychleji se ujímají tulipány, proto je klidně zasaďte co nejpozději, aby v případě teplého října nechtěně nevyrazily ještě před zimou.

Nejnovější

Sezónní témata
21. října 2024

Halloween se blíží! Jste připraveni?

Redakce
4
7705 přečtení
Halloween se blíží! Jste připraveni?
V České republice se Halloween stává stále populárnějším svátkem, i když to není tradiční česká záležitost. Někdo se do oslav vrhne s nadšením a vyřezává dýně, zdobí domy a obléká se do kostýmů, zatímco jiní tento svátek nechávají stranou a raději slaví Dušičky. Pokud ale patříte mezi ty, kteří si tento podzimní svátek oblíbili, máme pro vás několik tipů, jak se na Halloween v českém stylu připravit.
Dům a zahrada
22. srpna 2024

Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat

Redakce
4
7705 přečtení
Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat
Léto je obdobím, kdy zahrady rozkvétají v plné kráse. Teplé počasí a sluneční paprsky však přinášejí také své výzvy. Udržování zahrady v kondici během horkých letních měsíců vyžaduje správný přístup k zalévání, ochraně rostlin před škůdci a dalšími faktory. Přinášíme vám několik osvědčených rad a tipů, jak vaší zahradě pomoci přežít a prosperovat v letním období.