Hledat
Sezónní témata
9. září 2020

Zahrada v září: Sbíráme semínka a začínáme zazimovávat

Redakce
3
2081 přečtení
Zahrada v září: Sbíráme semínka a začínáme zazimovávat

Léto je pomalu za námi, zahrada ale bude ještě chvíli vydávat své plody. V září nás čeká sklizeň podzimního ovoce a pozdní zeleniny, ale také sázení jarních cibulovin a zazimování choulostivějších rostlin. Nesmíme zapomenout ani zlikvidovat před zimou plevel a posekat trávník.

Sklizeň podzimního ovoce a zeleniny

Pokud jsme si v létě zasadili raný salát nebo ředkvičky, můžeme se těšit ze sklizně. Sklízíme také pórek a kořenovou zeleninu, s tou ale můžeme případně počkat až do října. Kapusta, zimní zelí, špenát, mangold nebo kedlubny vydrží na záhonech dokonce až do listopadu a někdy i přes zimu.

713

V září dozrávají i dýně – mezi znaky zralosti patří matná a tvrdá slupka, výrazná barva a suchý, dřevnatý stonek. Zralá dýně, podobně jako meloun, zní navíc při poklepu dutě. V době prvních mrazíků už bychom měli mít dýně sklizené.

Na větvích čekají zralá jablka, hrušky, švestky nebo hroznové víno, sklízíme i plody rakytníku, dřínu, arónie a jeřábu. Druhou sklizní nás obdaří dvakrát plodící jahody nebo maliny, září je také sezonou ořechů a oříšků.

714

Sázení cibulovin a dalších rostlin

Pokud jsme to neudělali v srpnu, je během některého z teplejších dnů vhodné zasadit cibulky narcisů a ostatních jarních cibulovin. S tulipány počkáme, až se ochladí. Kromě cibulek je v září dobrá příležitost zasázet jehličnany nebo ještě vysít špenát, zimní salát a ředkvičky. Do poloviny září je možné zakládat nové záhony jahod ze zakořeněných odnoží. Na sázení ovocných nebo okrasných dřevin je ještě brzo, během teplých dnů si ale můžeme dopředu vykopat jámy.

717

Pranostiky na září

  • Teplé září – dobře se ovoci i vínu daří.
  • Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom.
  • Jaké počasí v září, tak se i v březnu vydaří.
  • Podzim bohatý na mlhu věští v zimě mnoho sněhu.
  • Panny Marie narození (8. září), vlaštoviček rozloučení.
  • Od Panny Marie Sedmibolestné (15. září) teplota rychleji poklesne.
  • Po svatým Matouši (21. září) čepici na uši.
  • Svatá Teklička (23. září) maluje jablíčka.
  • Na svatého Cypriána (26. září) chladno bývá často z rána.
  • Na svatého Václava (28. září) pěkný den, přijde pohodlný podzimek.
  • Svatý Václav zavírá zem.

Květinová zahrada v září

Většina letniček a trvalek už odkvetla, a tak nezapomeneme posbírat semínka pro další pěstování. V září sklízíme a sušíme tzv. slaměnky. Svými květy nás ještě potěší astry, chryzantémy, jiřiny a vřesy. Citlivější trvalky na záhonech přikryjeme větvemi jehličnanů nebo mulčovací kůrou, ty v truhlících přeneseme do místnosti, aby je nesežehly první mrazíky. To platí i pro choulostivější středomořské bylinky jako oregano, bazalku nebo rozmarýn. 

715

Které bylinky přežijí zimu na záhonech a které je lepší zazimovat? V tomto našem článku najdete podrobný přehled.

O okrasnou, ale i zeleninovou zahradu ještě bude potřeba se před zimou postarat – zlikvidovat plevel a přikrýt vypleté, neosázené záhony mulčovací kůrou. Posekáme trávník (možná to bude naposledy, možná budeme muset ještě sekat v říjnu), dosejeme případná holá místa a provzdušníme vertikutátorem. Září patří ohledně práce na zahradě mezi nejnáročnější období, v příštích měsících už si odpočineme my i zahrádka.

716
Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2081 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2081 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.