Hledat
Dům a zahrada
14. listopadu 2018

I v listopadu potřebuje zeleninová zahrádka péči

Redakce
5
3441 přečtení
I v listopadu potřebuje zeleninová zahrádka péči

V listopadu se pomalu končíme s posledními slunečními paprsky a definitivně se připravujeme na příchod dlouhé zimy. Ještě před tím, než začne být pořádné chladno a půda úplně promrzne, je třeba sklidit poslední plody zeleniny.

Uschovejte vaše plody na bezpečné místo 

Kam s nimi? Asi nejlepším místem pro uskladnění vašich pracně vypěstovaných plodů je sklep. Sem můžete zřídit odpočinkové místo pro čínské zelí, kedlubny, mrkev, celer nebo petržel. Dbejte na to, abyste zeleninu neukládaly mokrou, snadno by vám tak zplesnivěla. Zeleninu stačí pouze očistit na sucho a zbavit listů. 

Ne všechna zelenina patří do sklepa

Co ale naopak do sklepa dávat nemusíte? Venku na záhonu nechejte například pórek, růžičková kapusta, pastinák, nebo kadeřávek. Plody nezapomeňte přikrýt chvojím, ať jsou chráněné před chladným počasím. 

94

Vsaďte na česnek

Přírodní antibiotikum a velký pomocník, který nesmí chybět ve výbavě žádného gurmána. Co to je? Hádáte správně. Řeč je o česneku. Pokud si chcete vypěstovat vlastní, udělejte tak během listopadu. Sledujte předpověď počasí a počkejte, až se teploty ustálí pod 9 stupňů. Česnek totiž potřebuje o něco chladnější půdu, aby se zamezilo případnému vzniku plísní. 

Jak na výsadbu česneku? Dobrý česnek si vypěstujete celkem snadno, ale neobejdete se bez dodržování základních pravidel. Patří mezi ně například výběr slunečného místa pro záhon. Záhon si připravte nejlépe 14 dní před sázením. Důkladně jej zryjte, zbavte plevele a v případě potřeby použijte dobře uleželý kompost. 

Dále mějte na paměti, že česnek se nikdy nesází na stejné místo jako předešlé roky. Teprve až po 4 - 5 letech můžete česnek zasadit na stejné místo. Zároveň se nedoporučuje sázet tam, kde předtím byla vysazená cibule, pór, hrách, fazole, ani rajčata nebo brambory. Jednotlivé stroužky pak sázejte do hloubky 8 cm a mezi řádky nechávejte rozestup 25 - 30 cm. 

A co zasadit na příští rok?

Na záhony, které jsou čerstvě hnojené, můžete zasadit rajčata, papriky, okurky, tykve nebo pórek. Na místa, která byla osázena dříve, můžete umístit salát, špenát, petržel, nebo ředkvičky. 

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3441 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
3441 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.